lørdag, oktober 02, 2010

Columbianske kvinner bruker håndarbeide i helbredelsesprosess

I Columbia i Sør-Amerika har anabaptister startet et prosjekt for å bearbeide og helbrede traumer. Kvinner som har vært utsatt for de forferdelige følgene av krigføring, lager applikasjoner og store lappetepper for å sette "ord" på sine følelser.

Prosjektet ble startet i 2007 i den lille columbianske landsbyen Mampujan. Ideen bak prosjektet kommer fra Teresa Geiser, som nå bor i Elkart i Indiana, USA. Teresa Geiser arbeidet sammen med sin mann Charles for Mennonitenes Sentralkomite i El Salvador fra 2003-2006. Mens hun drev med sitt håndarbeide fikk hun stadig besøk av kvinner som ville snakke om hva de hadde opplevd i forbindelse med krigen. Det var i forbindelse med disse samtalene at ideen ble unnfanget om å lage bilder som kunne fortelle disse kvinnenes historie, og dermed sitt eget lands historie.

125 kvinner tente på ideen. De ville lage et bilde for å fortelle det som skjedde i forbindelse med El Mozote massakren, en grusom hendelse for skjedde for 25 år siden i forbindelse med borgerkrigen i landet.

Mens bildet ble laget, ble historien fortalt. Kvinnene gråt, fortalte og delte sine hjerter med hverandre. Sammen skapte de noe vakkert. De fikk satt ord på vanskelige følelser. Gjennom håndarbeidet skapte de et rom for muligheten til å dele, og samtidig feste minnene ned på et vakkert stykke stoff. På denne måten fikk kvinnene som deltok ikke bare fortalt sin historie, men en helbredelsesprosess ble startet. Sammen kunne de hjelpe hverandre og be sammen om at Jesus skulle røre ved dere djupe sår.

Nå har det samme arbeidet startet opp i Columbia.

1 kommentar:

Anonym sa...

Så flott historie! Og tenk at noe så "unyttig" som håndarbeid kan være nyttig på veien mot indre helbredelse.
Tove O