tirsdag, januar 10, 2012

En pioner i Israel er gått hjem til Herren

En av pionerene i det evangelikale menighetsbyggende arbeidet i Israel, Dwight Baker (bildet), er død, 92 år gammel. Veteranmisjonæren døde av et hjerteinfarkt i Dallas, Texas, bare noen få måneder etter at hans kone gjennom mer enn 70 år døde i mai i fjor.

Dwight Baker ble sendt til Nasaret av Sørtstatsbaptistene tidlig på 1950-tallet, med et bestemt oppdrag: Han skulle gjenoppbygge baptistenes arbeid i Israel, og reorganisere baptistmenigheten i Nasaret, som hadde opplevd at størstedelen av dens medlemmer var spredd for vinden i forbindelse med arabisk-jødiske krig i 1948. Den unge misjonæren arbeidet hardt for å få menigheten i Nasaret i gang igjen, så vel som Nasareth Baptist School, og for å opprettholde et barnehjem med 19 barn. Dwight Baker fikk en medarbeider i Paul Rowdan og Bob Lindsay. Sammen grunnla de The Baptist Convention in Israel, med Dwight i nord, og Bob i Jerusalem.

I Nasaret rekruterte Dwight et godt team av unge mennesker, han tok initiativ til å trene dem, med en visjon om lokal menighetens betydning. Han satset på søndagsskole og speiderarbeid, og han trodde på teorien om en menighet overlever ved å utvikle et utadrettet misjonsarbeid. Under hans lederskap startet han opp arbeid i Kana i Galilea, Tur'an, Eilaboun, Rama og Akko. Alt dette i 1964.

Etter å ha overlatt ansvaret for baptistmenigheten i Nasaret til pastor Fuad Sakhnini, kunne han realisere en annen visjon: ledertrening. Etter å ha kommet hjem fra ferie i 1963 flyttet han til Haifa. Her startet han Christian Service Training Center, i nært samarbeide med Sørstatsbaptistenes teologiske seminarer. Under årene i Haifa, fikk flere generasjoner av kommende baptistledere sin utdannelse: Pastor Edward Souti, pastor Suheil Ramadan, pastor Ibrahim Simaan, Senere ble det samme studietilbudet også etablert i Jerusalem, Ramallah and Gaza.

Dwight var en stor forkynner, pastor, forfatter og historiker. Han skrev mange artikler for det anerkjente kristne tidsskriftet Christianity Today, og for deres lokale baptist-tidsskrift 'Hayahad Digest'. Han startet også det arabiske magasinet 'Al-Jama'h'. Han hadde også en visjon om å starte opp et arbeid blant beduinene i Negev ørkenen. Han arbeidet også som engelsklærer Kusefeh Secondary School i Arad, hvor han bodde i en periode. I to semestere arbeidet han også i India, hvor han underviste i kirkehistorie og Islam, ved et universitet der.

Etter at han ble pensjonist, dro han tilbake til Israel, for å arbeide som frivillig misjonsmedarbeider. Han elsket landet, og folket. Han hjalp til med å starte opp Israels Kristne Råd, og var styreformann i flere perioder. Takket være en svært generøs gave fra Dwight ble det mulig å bygge The Baptist House i Nasaret, som er huset til Nazareth Evangelical Seminary og New Life Baptist Church.

Vi lyser fred over hans gode, vakre minne.

'Den rettferdige skal være i evig minne'. (Salme 112,6)

Ingen kommentarer: