søndag, januar 01, 2012

Underet i Sibir

Den nye baptistkirken i Achinsk (bildet), er et Guds under. Bygget som den er mot alle odds.

Achinsk er en by som ble grunnlagt i 1641. Den ligger langs elvebredden til elva Chulym, i nærheten av skjæringspunktet med Den transsibirske jernbanen, 184 kilometer vest for byen Krasnojarsk. Achinsk har omlag 110.000 innbyggere. Her finnes det en baptistmenighet, som i mange år har lengtet etter et eget kirkebygg. Det gamle lokalet til menigheten, hvis navn er 'Levende vann', trengte sårt til en total renovering. Det var mer eller mindre falleferdig. Menighetens medlemmer forsøkte så godt de kunne med å renovere bygningen, med de små midlene de hadde. Men årene gikk, og det var ikke mye penger de hadde å sette til side. Det holdt til tak, men så stanset det hele opp.

Krisen førte til mye bønn. Flere ganger kom pastorene i regionen sammen. De møttes med Edouard H. Adolfovitsj, som er visepresidenten for sammenslutningen av Baptister i Sibir, for å søke Guds ledelse i bønn. Løsningen kom uventet. De besluttet å selgetomta og bygningen som den var, og bruke pengene til å kjøpe en annen bygning til en lavere pris.

De kom over en forretningsmann som skulle selge et 300 kvadratmeter stort hus, og med en liten hage. Summen han forlangte var ikke urimelig. Menigheten bestemte seg for å gå til mannen, fortelle at de var interessert i huset, og betale første avdraget på kjøpesummen. Neste steg var å henvende seg til rike kirker i vest, for å be dem om å hjelpe til med å kjøpe bygningen. Men slike henvendelser fører sjeldent til noe! Bidragene var heller beskjedne. I mellomtiden hadde forretningsfolk henvendt seg til eieren av huset og tilbudt ham mer enn det han hadde forlagt for eiendommen. Var det hele forgjeves?

Men eieren av bygningen - som ikke er frelst - var sikker på at det var baptistmenigheten som skulle ha den! Den nye utfordringen som huskjøpet skapte ble tatt opp på predikantkonferansen i november. Først som et bønneemne, så som et forslag til et nytt prosjekt.

Under skjer - stor offervillighet

Så begynte ting å skje! Menigheten hadde da fått huseieren til å utvide betalingsfristen med tre uker. Så - nesten hver eneste dag - begynte brødre og søstre fra ulike hold å ringe til menighetens pastor. De ville bidra. Dette var mennesker fra andre menigheter. En eldre søster hadde spart til sin egen begravelse. Men hun synes det var bedre at menigheten fikk disse pengene til et bedehus, som kunne tjene mange til frelse, enn at hun fikk en vakker begravelse! Ei tenåringsjente som sparte penger til mobiltelefon, gav pengene til bedehuset. Andre åpnet 'sparegrisen' sin, eller gav bort penger de hadde avsatt til ferier eller spesielle formål. Fra baptistmenighetene i Novosibirsk, Orenburg, St. Petersburg og Nizhny Novgorod, Kemerovo, Krasnodar, Khanty-Mansiysk, Kirov,og andre steder kom det pengegaver.

Nå tilhører bygningen 'Levende vann' i Achinsk, og denne nyttårshelgen har de sine første møter der! La oss glede oss sammen med vennene i Sibir som nå har fått et svært funksjonelt bedehus. Jeg er sikker på at mange vil møte Herren i dette lokalet.

Ingen kommentarer: