torsdag, januar 05, 2012

'Kristus forviste døden og gjorde oss nye''

I dag vil jeg gjerne dele noe med bloggens lesere som Hl.Athanasios, biskop i Aleksandria og en av de ledende teologiske forfatterne i det fjerde århundre, har skrevet. Den siste tiden har jeg i mitt personlige bibelstudium vært opptatt av hva Guds ord sier om døden, og om oppstandelsen.

Hl.Athanasios skriver:

'Det var to ting Frelseren gjorde for oss ved å bli Menneske. Han forviste døden fra oss og gjorde oss nye, og usynlig og umerkelig som Han er i seg selv, ble Han synlig gjennom sine gjerninger og åpenbarte seg selv som Faderens Ord, Hersker og Konge over hele skapelsen'.

Dette stemmer i grunnen veldig godt med ordene fra Hebreerbrevet:

'Da nå barna har del i kjød og blod, fikk også han på samme vis del i det, for at han ved døden skulle gjøre til intet den som hadde dødens velde, det er djevelen, og fri alle dem som av frykt for døden var i trelldom hele sin livstid'. (Hebr 2,14-15)

I påskeliturgien i Den ortodokse kirke, heter det:

'Kristus er oppstanden fra de døde, med døden beseiret Han døden, og til dem i gravene gav Han liv'. (Den ortodokse kirkes guddommelige liturgier. Solum forlag, side 136)

For en kristen er døden beseiret på grunn av Kristi seierrike oppstandelse. Hos apostelen Paulus lyder det triumferende:

'Døden er oppslukt til seier. Død, hvor er din brodd? Død, hvor er din seier'. (1.Kor 15,54b-55)

Ingen kommentarer: