tirsdag, januar 10, 2012

Svensk Martin Luther King-pris til tunisiske fredsaktivister

Eksiltunisieren Mehdi Gharbi får Martin Luther King jr. prisen for 2012. Gharbi er redaktør for nettavisen Tunis News, som spilte en avgjørende rolle i den tunisiske revolusjonen vinteren 2011.

Tunis News startet som et enkelt nyhetsbrev i år 2000, og ble produsert i Mehdi Gharbi's leilighet i Sollentuna i Sverige. Etter hvert fikk man flere og flere abonnenter, og nettavisen ble et forum for både journalister og menneskerettighetsorganisasjoner. Her kunne de informere om det tunisiske regimets overgrep. Regimet i Tunis forsøkte lenge å få tak på de som stod bak Tunis News, men det lykkes ikke, siden virksomheten ble drevet fra et land så langt borte.

I år blir det også delt ut en hederspris, som går til ei ung jente, My Wentzel, fra Lindesberg, som etter et skoleprosjekt tok initiativet til et bistandsprosjekt som kobler sammen Lindesberg med Manga Hill i Kenya. Målet er å sikre vanntilførselen til den kenyanske byen.

Martin Luther King prisen er innstiftet av Det svenska Baptistsamfundet og vil bli delt ut i Norrmalmskyrkan 16. januar. Prisen er på 15.000 kroner. Hedersprisen på 5.000.

Ingen kommentarer: