onsdag, januar 04, 2012

Min tro, del 11

I det andre leddet av Den apostoliske trosbekjennelsen heter det:

'korsfestet ...'

Hos evangelisten Lukas leser vi:

'Og de kom til det stedet som kalles Hodeskallen. Der korsfestet de ham og ugjerningsmennene, dene ene på hans høyre, den andre på hans venstre side'. (24,33)

Korsfestelen av Jesus beskrives svært kortfattet. Evangelieforfatterne går ikke i detaljer. De er ingen studier i brutaliteten og bestialiteten ved korsfestelsen som henrettelsesmetode. For den var virkelig grusom. Forfatterne av evangeliene behøver heller ikke beskrive for sine lesere hva en korsfestelse innebar. Den var et vanlig skue i samtiden. I forbindelse med beleiringen av Tyre, korsfestet Aleksander den store 2000 mennesker. Under den jødiske borgerkrigen sørget Aleksander Jannaeus for at 800 menn ble korsfestet på èn time. På Sicilia ble 600 korsfestet på befaling av keiser Augustus. Og i Jødeland var korsfestelse en vanlig foreteelse.

Korset som symbol er sterkt. Jesus strukket ut under himmelhvelvet i alle fire himmelretninger.

I Efeserbrevet skriver apostelen Paulus:

'... sammen med alle de hellige kan være i stand til å fatte hva bredde og lengde, høyde og dybde her er...' (3,18)

Korset symboliserer dette, med sin vertikale og horisontale retning.

Her på det midtre kors sonet Jesus for all verdens synd. Ingenting er utelatt, og Han gjorde det av kjærlighet til hele menneskeheten. Hos Johannes leser vi:

'I dette er kjærligheten, ikke at vi har elsket Gud, men at han har elsket oss og sendt sin Sønn til soning for våre synder'. (1.Joh 4,10)

I det samme brevet leser vi: 'Og han er en sonig for våre synder, og det ikke bare for våre, men også for hele verdens'. (1.Joh 2,2)

Jesus er sonofferlammet som døperen Johannes så:

'Se der Guds lam, som bærer bort verdens synd'. (Joh 1,29)

Jesu Kristi kors kommer vi aldri utenom. Her ble synden oppgjort, gjelden vår betalt, og her ble djevelen fullstendig beseiret og avkledd:

'Han utslettet skyldbrevet mot oss, som var skrevet med bud,og som gikk oss imot. Det tok han bort da han naglet det til korset. Han avvæpnet maktene og myndighetene og stilte dem åpenlyst til skue, da han viste seg som seierherre over dem på korset'. (Kol 2,14-15)

fortsettes

1 kommentar:

Øyvind Fjellestad sa...

HALLELUJA!