lørdag, juli 28, 2007

Riv ned åndelige festningsverker



De 100.000 kristne kineserne som skal nå det store området mellom den 10. og den 40. nordlige breddegrad, med evangeliet, står foran de tre største åndelige festningsverkene i verden i dag: islam, buddhismen og hinduismen. Som jeg skrev i bloggartikkelen min i går, finnes de 50 landene som er minst evangelisert i dette såkalte 10/40 vinduet. Her bor mer enn 90 prosent av de unådde folkegruppene i verden - mer enn 5000 stammer og etnolingvistiske grupper som knapt nok har hørt evangeliet i det hele tatt. Hvilken oppgave! Men arbeidet er allerede i gang. Den første gruppen på 39 misjonærer dro allerede ut fra Kina til et buddhistisk naboland i mars 2000. Flere steder i Kina trenes det nå nye misjonærer som skal sendes ut. Dette er mennesker som ikke har sitt eget liv kjært, like til døden. Dette er virkelig Jesus-revolusjonære. Dette er mennesker etter mitt hjerte!

Jeg har hatt gleden av å høre Den himmelske mannen ved flere anledninger. Da min datter dro til Israel for noen år siden, med Grafted, var også Den himmelske mannen med. Det var sterkt å høre ham undervise oppe i områdene ved Galilea, har hun fortalt. Broder Yun som han også kalles, ble reddet ut av Kina på mirakuløs måte, og er i dag en drivende kraft i arbeidet, sammen med andre ledere for husmenighetsbevegelsen i Kina. Første gangen jeg hørte broder Yun ba han oss innstendig om å huske Kina i bønn. Innfor Gud lovte jeg å ha Kina som et av de landene jeg ber regelmessig for. Jeg har ikke vært like flink til å huske det, og ber Herren om tilgivelse, og omvender meg fra det. Fra nå av står Kina på min faste bønneliste.

Mens jeg leste om de 100.000 kineserne som vil bringe evangeliet tilbake til utgangspunktet, til Jerusalem, kom jeg til å tenke på en annen mann som har satt sitt preg på mitt kristenliv. Broder David, eller Doug Sutphen, som han egentlig het. Broder David var mannen bak det såkalte "Project Pearl" i 1981. Sammen med 19 andre kristne klarte han å levere en milllion bibler til tusenvis av kinesiske kristne som ventet på strendene i Sør-Kina. Mange husmenighetsledere sier at "Project Pearl" var en milepæl i Kinas menighetshistorie. Fremdeles har biblene som nådde Kina dengang, en utrolig innflytelse i livene til de som fikk dem, ja for hele landsbyer som dermed fikk del i evangeliet. Broder David døde 8. mai i år. I hans biografi, som utkom på norsk i 1986 med tittelen: "Gud's smugler til Kina", har han skrevet på tittelbladet: "Takk for all hjelp. Gud velsigne deg. Broder David," og så har han skrevet "Salme 16,7-9" Det var ikke rare hjelpen jeg gav ham. Jeg var hans sjåfør for en dag, i forbindelse med et Kina seminar i Oslo, men jeg kommer aldri til å glemme den personlige samtalen, hvor jeg fikk et dypere innblikk i hans liv med Herren. Og hvordan han formanet meg til å leve helhjertet for Jesus. Det er dyrebare minner om denne Herrens ydmyke, trofaste og uredde tjener. Her er hilsenen fra Salme 16,7-9, som jo er en messiansk salme:

"Jeg vil love Herren som har gitt meg råd. Også om nettene tukter mitt hjerte meg. Jeg stiller alltid Herren framfor Meg. Fordi Han er ved Min høyre hånd, skal Jeg ikke rokkes. Derfor er Mitt hjerte glad, og Min ære fryder seg. Ja, også Mitt kjød skal hvile med håp."

7 kommentarer:

Anonym sa...

Det bør jo samtidig nevnes at husmenighetene i Kina er veldig segmenterte, og tildels dogmatisk sekteriske.

Dvs. at de fornekter hva vi oppfatter som sentrale trossannheter slått fast i apostolicum, nicenum og athanasianum.

Flere av disse bevegelsene har også annen sekterisk lære, og ikke minst praksis hvor enkelte av bevegelsene til og med er voldelige.

Det er jo ikke slik at de som fremstiller seg som husmenighetsledere fra Kina er leder for alle 100 millionene.

Når det gjelder broder Yun, og det nettverket av flere husmenighetsnettverk han er en del av, vet du hvor mange de anslår å representere?

Mvh.
Lars

Bjørn Olav sa...

Jeg vet ikke hvor du henter informasjon din fra, men går du inn på den offisielle nettsiden til Back to Jerusalem, så vil du se det læremessige grunnlaget der. Det et sentralt evangelisk. Det er ukjent for meg at det skulle være noen av disse som er voldelige. Jeg foreslår at du tar kontakt med Asia Link for nærmere opplysninger. Snakk med min gode venn Eivind Frøen, så vil du få etterrettelige opplysninger av ham.

Anonym sa...

Dette sto i Visjon for noen år siden:

"Prinsipper for husmenigheten i Kina. Fra Visjon.


Visjonen og prinsippene for Kinas husmenigheter for det 21. århundre
1. Sammen for evangelisering som vår ledetråd for å oppfylle misjonsbefalingen med Den Hellige Ånds kraft.
2. Åpenbaringen om Jesus i Bibelen er fundamentet for vår tro og vårt liv.
3. Vi ønsker å forbli på Korsets vei, fornekte verden og kirkepolitikk.
4. Fellesskap og selvstyre som prinsipp - hver familie tar sin egen del etter evne for å forberede Guds folk til tjeneste slik at Kristi legeme kan bygges opp.
5. Å øke forbønnen for Guds rike. Å holde treningskurs og sende ut mennesker til pionerarbeid.
6. Vi forplikter oss på lokal-husmenighets-modellen uten kirkebygninger for å bli i stand til å kanalisere alle ressurser til tjenesten med evangeliet og for å bringe ære til Hans navn.
Efeserne 3,20-21, Jesaja 66,7-10

- Vedtatt av ledere for de tre store "familiene" i husmenighetsbevegelsen i januar 2000"

Anonym sa...

Bjørn Olav:

Jeg beklager å igjen være upresis. Jeg trodde det var underforstått at Broder Yun, hans nettverk, og nettverket av forskjellige nettverk som står bak BTJ (back to jerusalem) har en nokså tradisjonell evangelisk tro.

Hvis ikke ville de jo ikke vunnet det innpasset de har.

Det er derfor jeg spør om hvor mange Yun, og det nettverket av husmenighetsnettverk han tilhører anslår å utgjøre.

For husmenighetene i USA er som sagt veldig segmenterte. (det finnes veldig mange forskjellige bevegelser hvorav mange ikke vil ha noe med hverandre å gjøre.)

Og det er ikke slik at Yun representerer alle millionene husmenighets-med-lemmer.

Jeg har mao. aldri påstått at Yun og dem han representerer er dogmatisk sekteriske, eller i noen tilfeller voldelige. Dette med voldelige var foresten en litt uvesentlig digresjon selv om jeg kan nevne navn.

Men Yun representerer ikke de 100 millioner kristne i Kina, hvorav noe lignende 70 millioner tilhørende husmenigheter. (tatt fritt fra hukommelsen)

Mvh.
Lars

Anonym sa...

Ikke USA, Kina :-)

Bjørn Olav sa...

Jeg rekker ikke å besvare spørsmålene dine før jeg reiser til London, Lars. Skal se på dette når jeg kommer hjem. Anbefaler forøvrig følgende bøker om dette spesielle misjonsinitiativet spesielt, og om broder Yun:

Paul Hattaway: Tilbake til Jerusalem.

Paul Hattaway: Den himmelske mannen.

Begge Prokla Media.

Forfatteren Paul Hattaway skriver forøvrig på en flerbindsserie som heter: Blood and Fire. Denne bokserien skal ta for seg Kinas kirkehistorie, og da med spesiell vekt på martyrhistorien og vil omfatte en bok for hver eneste provins i Kina. Det første bindet er allerede klart på engelsk. Bøkene oversettes fortløpende til kinesisk.

Anonym sa...

Det bør foresten nevnes at jeg stiller meg svært positiv til BTJ selv om jeg stiller meg spørrende til hvorvidt antallet misjonærer er reelt antall som står klare, eller snarere en visjon lignende en menighet jeg leste hjemmesiden til som har som visjon "å reise opp en million millionærer".

Uansett er det svært positivt.

Mvh.
Lars