onsdag, desember 17, 2014

David Klassen - en troshelt, del 2

I løpet av sommeren 1928 bygget David Klassen et eget hus i den mennonitiske landsbyen Neu Einlage, hvor bildet er hentet fra. I november samme år fridde han til Sara Hamm. De giftet seg 12. mai 1929.

Deres førstefødte, David, født i 1935, døde som nyfødt, deres andre sønn, Ernst, ble født på påfølgende år. De adopterte også Anna, ei jente hvis foreldre ble deportert som 'kulaker', det vil si velstående bønder som kommunistene fordrev. De døde rett etter. Foreldrene til Sara opplevde også å bli deportert, men de oppnådde å få spesialtillatelse til å vende tilbake og slå seg ned sammen med Sara og David. Begge døde før utbruddet av 2.verdenskrig.

Iløpet av påskeuken ble David Klassen arrestert. Det skjedde i de tidlige morgentimene 8. april 1936. Sammen med ti andre, sto han anklaget for anti-sovjetisk virksomhet under påskudd av religiøs virksomhet og ble dømt til syv års straffearbeid. Han ble sendt til Temnikov arbeidsleir i den autonome sovjetiske republikken Moldova for å drive med hardt skogsarbeide.

Ikke bare var arbeidet svært hardt og krevende, men det var også dårlig med mat. Innen utgangen av januar 1937 måtte han bruke en stav for å komme seg på jobb. I mars samme år ble han overført til en avdeling for fanger som hadde fått tuberkulose med mer enn 120 innsatte. Disse skulle han pleie. I 1938 ble han betraktet som en politisk farlig fange og flyttet til et annet sted, men også her ble han satt til å pleie syke. Han tilbrakte resten av sin tid i fangenskap som pleier i den nordlige delen av det veldige russiske riket, i Kvitsjø-kanalen, Onega-sjøen og Arkhangelsk-området. David Klassen skulle egentlig vært løslatt i april 1943, da hadde han sonet ferdig, men på grunn av krigen med Tyskland, ble han ikke satt fri før 12. desember 1946.

I juli 1941, ved begynnelsen av krigen med Tyskland, ble Davids kone, Sara, arrestert og dømt til 10 års straffearbeid. Hun sonet i Karaganga-leiren, en av de største arbeidsleirene i Sovjetunionen. Denne befant seg i Kasakhstan. Hun ble ikke satt fri før enn i 1952.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: