onsdag, desember 31, 2014

Jeg har allerede startet på det nye året!

Mitt nye år har allerede begynt! Jeg har levd med det nye året i fire uker allerede. Dette året har en helt annen rytme, og har hjulpet meg til å finne mer ro, et djupere innhold, stabilitet enn å følge den gregorianske kalenderen.

Det året jeg har begynt på startet den første søndagen i advent, og kalles kirkeåret, eller 'det hellige året'. Dette året har et sentrum, et fokus, som andre år ikke har: Kristus. Det er om Ham alt dreier seg. Fra vugge til grav. Fra grav til oppstandelsens morgengry, til himmelfart og Helligåndens utøselse til kirkens tidsalder.

Det tok en tid før jeg forstod betydningen av å leve med Kirkens år. Det ble vel mye vingling fram og tilbake, hvor tilfeldighetene førte til at jeg var opptatt med en ting, så med noe annet i Bibelen. Nå lever jeg med Jesu liv, badet i evangeliene, og setter mer og mer pris på rytmen: fastene, festene og høytidene. Jeg - og mange med meg - har funnet en skatt.

Vi trenger rytme og struktur, ja, til og med disiplin. Rytmen i tidebønnen som følger meg gjennom dagen. Uten blir bønnelivet en kamp om tiden, den blir fragmentert, tilfeldig.

Enkelte kristne har et panisk forhold til kirkeåret. For dem blir det hele bare 'religiøst'. Slik var det også for meg. Jeg har vokst opp med en kirkelig tradisjon hvor kirkeåret var noe Den norske kirke - og det som verre var - holdt på med. Vi gjorde gjerne litt narr av folk som holdt på med slikt. Vi søkte jo 'Åndens ledelse', må vite. Det førte til litt av hvert. Blant annet en ensidighet hva angår skriftsteder vi leste eller preket over. Det ble gjerne de temaene man likte best.

Heldigvis oppdaget jeg kirkeåret. Eller var det kirkeåret som oppdaget meg? Nå øser jeg av dette skattkammeret.

Nyttårsforsetter? Nei, ikke etter at jeg oppdaget kirkeårets rytme. Nå lever jeg med den - og i et langt lavere tempo - enn de som hele tiden ikke er fornøyd med tilværelsen, men må sette seg nye mål, som de innerst inne vet at de ikke klarer å oppnå. Da blir både livet - og bønnelivet - heseblesende og rykk og napp.

Bli med i det hellige året du også! Det gjør ikke noe om du begynner nå. Årets tekstrekke er tekstrekke nr 2. Verbum har utgitt en liten hending bok hvor alle tekstene står. Den kan være nyttig å bruke. Ellers står jo tekstene bakerst i de fleste norske Bibler.

I Kristi himmelfartskapellet leser vi alltid kommende søndagens lese- og prekentekster. Det betyr at de som kommer for å feire nattverden sammen med oss får høre tekstene noen dager før kirken tar dem i bruk. Det er en stor rikdom.

Ingen kommentarer: