lørdag, mai 14, 2022

15 "Rettferdige blant nasjonene" i Ukraina får hjelp etter den russiske invasjonen


Etter at Russland invaderte Ukraina tidlig om morgenen den 24. februar, fikk millioner av ukrainere plutselig livet på flukt. 'Den jødiske stiftelsen for de rettferdige' var opptatt av 15 av dem.

Det er så mange ukrainere som fortsatt er i live fra stiftelsens opptelling av «rettferdige hedninger», det vil si 'ikke-jøder' som risikerte sine egne liv for å redde jøder under Holocaust for 80 år siden. 

Stiftelsen deler ut penger til personer som er sertifisert for å ha hjulpet jøder over hele verden hvert år og hadde sendt det første avdraget på 1000 dollar i begynnelsen av februar. Men det ble raskt klart at de eldre ukrainerne ikke kunne vente til senere på året med neste utbetaling.

Det skriver Jewish Telegraphic Agency.

«Vi er i krig», sto det i en e-post som ble levert innen timer etter invasjonen fra familien til en 93-åring. "Folk forlater hjemmene sine på jakt etter ly [og] de blir stående uten vann og mat. Butikker er stengt. Alle reiser til trygge steder på ubestemt tid. Hvis det er noen måte å hjelpe familien vår økonomisk på, vil vi være veldig takknemlige for deg. Tilgi oss. Med beste ønsker, Oksanas familie. Fred til oss alle..."

Stanlee Stahl, stiftelsens konserndirektør, delte raskt e-posten med styret hennes, og den ble enige om å fremskynde resten av årets finansiering – $2000 hver – til de 15 redningsmennene i Ukraina.

Den avgjørelsen satte i gang et febrilsk forsøk på å overføre kontanter over internasjonale grenser i en tid med massive omveltninger. Stiftelsen trengte å finne folk som ikke nødvendigvis var der de alltid hadde vært, for å navigere rundt forstyrrelser i Ukrainas bank- og kommunikasjonssystemer, og for å bekrefte at pengene gikk til rett sted.

Først innså stiftelsen at det var nødvendig å nå familier på telefon, fordi den typiske måten å kommunisere på via e-post ikke føltes pålitelig. Men på grunn av det synkende antallet levende redningsmenn, hadde gruppen ikke lenger en russisktalende i staben. Så den søkte en russisktalende frivillig for å ringe redningsmennene som den hadde telefonnumre til.

Da stiftelsen kunngjorde sitt behov, lærte Dimitri Zolotkovskij, en regnskapsfører i New York City som vokste opp i Kiev, om det fra sin kone og meldte seg frivillig. 

"Jeg grep sjansen," sa han. «Det stemte overens med mine verdier. Vi har alle familier som levde gjennom den tiden. Jeg har en venn hvis bestemor ble reddet av en hviterussisk vakt som dro henne til side og reddet henne fra nazistene. Disse historiene er en integrert del av barndommen min.»

Zolotkovskij, 50, sa at han var i stand til å snakke direkte med en rekke av de ukrainske redningsmennene, og at noen av samtalene var «hjerteskjærende» og andre «veldig oppmuntrende». … Hver gang jeg snakker med dem eller deres familier er det som å berøre et stykke historie. Jeg har ikke minner fra krigen, men det gir nye forbindelser. Min bestefar og bestemor kjempet mot nazister. Min fars slektninger slapp så vidt fra Ukraina før nazistene okkuperte det.»

Etter å ha snakket med de rettferdige hedningene – som hver av dem har blitt bekreftet og anerkjent av Yad Vashem, Israels Holocaust-minnesmerke – forberedte stiftelsen seg på å sende pengene slik den vanligvis gjør gjennom Western Union, som har kontorer over hele Ukraina.

Men vanligvis får hver redningsmann tilsendt et skjema hver 1. april som han eller hun blir bedt om å fylle ut sammen med pensjonsoppgaven i mai eller juni og en attestert erklæring som må returneres innen 1. juli. Disse erklæringene utgjør bevis på at redningsmennene er i live — et krav som Stahl sa eksisterer både i stiftelsens finansieringsprogram og det i Tyskland som deler ut midler til levende Holocaust-overlevende.

Stiftelsen hadde ikke tenkt å be eldre ukrainere om å finne en notarius i krigstid. Så i stedet ba den redningsmennene om å sende inn "bevis-for-at-de-levde"-bilder: bilder av seg selv sammen med en kopi av dagens avis, et tidsstempel tatt av kameraet eller en TV som viser dato og klokkeslett.

En av de rettferdige hedningene døde 31. mars i Kiev før Zolotkovskij hadde en sjanse til å nå henne. Hun var 97 og Stahl sa at selv om hun døde av naturlige årsaker, "Jeg er sikker på at den russiske bombingen ikke hjalp."

Men Zolotkovskij var i stand til å nå alle de andre redningsmennene. I løpet av kort tid hadde hver av dem fått tilsendt $2000, tilsvarende mer enn en månedslønn for den gjennomsnittlige ukraineren og mer enn den gjennomsnittlige månedlige pensjonen for hver av redningsmennene, $110, ville innbringe i løpet av et år.

"Vi har et ansvar på vegne av det jødiske folket for å sørge for at disse rettferdige hedningene blir tatt vare på når de trenger det," sa Harvey Schulweis, stiftelsens styreleder. "Vi har et moralsk og etisk ansvar overfor disse mennene og kvinnene for å være der for dem når de var der for jøder under Holocaust."

Mer enn fire millioner mennesker flyktet fra Ukrainas grenser i ukene etter den russiske invasjonen, og flere millioner ble fordrevet internt da ukrainere flyttet for å unngå kamp. For de eldre redningsmennene i stiftelsens register var det ikke en mulighet.

Billedtekst: Fra venstre: Lidia S., Olympiada D., Aleksandra B. og Aleksander S. er blant 15 ukrainere kalt "Righteous Among The Nation" som bidro til å redde jøder under Holocaust som fortsatt bodde i Ukraina da Russland invaderte. (Foto: The Jewish Foundation for the Righteous)

Ingen kommentarer: