mandag, mai 16, 2022

"Luksusflyktninger"


"Luksusflyktninger fra Ukraina", kalte han dem, den kristne nordmannen som sitter trygt i ei fredelig norsk bygd, og klaprer sint på tastaturet. Han klager over at "ingen skjenker disse 18,000 fattige sultne barna en tanke, som dør hver dag i verden," og legger til: "hva slags moral er dette blant mennesker i Norge og Europa...", samtidig som han legger ut bilder av seg selv og kona mens de mesker seg med Pasta Bolognese og saftige kjøttpølser den ene dagen, og rømmegrøt og kylling og potetsalat de andre dagene.  Det henger ikke på greip!

"Luksusflyktninger"! Hvilken uhyrlig påstand! Før krigen startet 24.februar i år bodde det rundt 44 millioner mennesker i Ukraina, Ifølge FN har 5,2 millioner flyktet til utlandet. Over 7 millioner er internt fordrevne. Russland oppgir at over en milllion sivile er 'evakuert' til Russland. "Luksusflyktninger"! I stedet for å sitte i et varmt hus og spise rømmegraut og hamre på tastaturet spør noen av dem som har sittet i en iskald og mørk kjeller,  som har mistet alt de eier, har sett en gammel nabo blitt skutt i hjel av en russisk soldat, spør noen av de kvinnene som er blitt voldtatt, spør de traumatiserte barna og kvinnene, om hvordan de har opplevd invasjonen! Spør noen av de som har opplevd bombe- og rakettregnet! 

Flertallet av ukrainske flyktninger er kvinner og barn. Det viser en rapport fra hjelpeorganisasjjonen Care og UN Woman som nylig er offentliggjort. Rapporten anslår at kvinner og barn utgjør 90 prosent av dem som er flyktet fra Ukraina, og at 60 prosent av internflyktningene er kvinner. Mange av dem er traumatiserte. 

Denne mannen, og evangelisten og pastoren som bruker sosiale medier til å gi sin uforbeholdne støtte til Russlands invasjon av Ukraina, burde reise ned til noen av de sønderskutte og ødelagte byene og landsbyene, oppsøke menighetene der og snakke med ofrene der. Men det vil de ikke. Eller våger ikke. Men de kunne også snakke med Hallvard Hasseløy eller Håkon Fagervik eller folk fra UIO som driver arbeid i Ukraina, og personlig har snakket med flyktningene, men det gjør de heller ikke. Da lytter de heller til russisk propaganda og videreformidler den. Evangelisten legger til og med ut videoer med russiske soldatsanger!

Av og til skammer jeg meg over å kalles kristen, for dette er så milevidt fra det å være et vitne om Jesus som det vel er mulig å komme. Da hjelper det lite om man skriver om "oss frelste", som denne mannen ynder å gjøre eller legge ut lovsanger. 

"Luksusflyktninger", man snakker som man har vett til!

Ingen kommentarer: