søndag, mai 29, 2022

Urolig i Israel på Jerusalemdagen

Hamas oppfordrer palestinere til å beskytte "våre islamske og kristne hellige steder" og å heise det palestinske flagget overalt for å «fremheve den arabiske identiteten til landet og Jerusalem».

Det skriver nettutgaven til The Jerusalem Post i forbindelse med markeringen av den årlige jødiske høytiden, Jerusalemdagen. Dagen markeres i år ved solnedgang lørdag 28.mai  til solnedgang søndag 29.mai. 

The Jerusalem Post skriver: "Sikkerhetsstyrker er i høy beredskap i forkant av Jerusalem-dagen i dag, og forbereder seg på mulig rakettskyting fra både Gaza og Libanon samt voldelige sammenstøt med palestinere i hovedstaden og Vestbredden.

IDF er også forberedt på mulige terrorangrep og er spesielt bekymret for et utbrudd av vold på Tempelhøyden."

Nærmere 2000 israelere besøkte tempelfjellet i morgentimene i dag. Under besøkene kastet palestinske opprørere stoler, steiner og avfyrte fyrverkeri mot israelske sikkerhetsstyrker som opererte på Tempelhøyden samt mot Mughrabi-broen som jødiske tilbedere brukte for å komme til stedet. En video fra stedet skal vise at politiet lukker dørene til al-Aqsa-moskeen med lenker mens opprørere inne kastet stoler, fyrverkeri og andre gjenstander på sikkerhetsstyrker fra vinduer over dem.

Ifølge politiet ble flere palestinske mistenkte arrestert, i likhet med en rekke jødiske besøkende.

Statsminister Naftali Bennett tvitret lørdag kveld, "På søndag markerer vi 55 år til foreningen av Jerusalem. I dag, gudskjelov, er Jerusalem forent og slik bør det forbli i evigheten."

Marsjen på Jerusalemdagen feirer Israels seier i seksdagerskrigen, da jødene erobret den østlige halvdelen av hovedstaden, inkludert Gamlebyen, fra jordanerne, som hadde forbudt jøder inn i byen.

Dusinvis av voldelige opptøyer brøt ut over hele Vestbredden i helgen, inkludert i områdene Hebron, Qalqilya og Nablus, samt i landsbyene Hurrawa og Beita.

Fredag kveld ble en palestinsk tenåring drept av israelske tropper i landsbyen El-Khader nær Betlehem etter å ha kastet steiner og molotovcocktailer mot styrkene, som sørget for sikkerhet i et kryss nær bosetningen Efrat på Vestbredden.

Ingen kommentarer: