lørdag, mai 28, 2022

Årets Yom Yerushalayim: La oss be om fred for Jerusalem


Yom Yerushalayim - Jerusalemdagen - feires i år ved solnedgang lørdag 28.mai til solnedgang søndag 29.mai, og gir oss alle en gylden anledning til å følge ordene fra Salme 122,6-7: "Be om fred for Jerusalem! La det gå dem vel som elsker deg1 Må det råde fred innenfor dine murer, ro i dine saler."

Det var for 54 år siden - at den 28 dagen i den hebraiske måneden Iyar - ble proklamert som en offisiell fridag, for å feire gjenforeningen av Jerusalem. 

Etter opprettelsen av staten Israel i 1948 var det blitt avtalt at Jerusalem skulle være en internasjonal by i ti år, hvoretter innbyggerne kunne stemme på hvilket land de ønsket å slutte seg til. Imidlertid ble Israel angrepet av Jordan i mai 1948, noe som resulterte i at deler av Jerusalem var under israelsk kontroll og deler under jordansk styre. Den 6. juni 1967 begynte seksdagerskrigen. Den 7. juni (28. Iyar) ble den jordansk kontrollerte delen av Jerusalem tatt av israelske styrker. Krigen endte med våpenhvile 11. juni 1967.

I år feirer og minnes jødene flere milepæler i historien til nasjonen Israel, så vel som Guds evige og udelte hovedstad – Jerusalem.

Her er noen få:

105 år siden Balfour-erklæringen fra 1917.

105 år siden Beersheva ble tatt til fange fra tyrkerne i første verdenskrig. (Liten, men strategisk kamp i 1917, snudde bølgen til første verdenskrig, førte til nederlaget for det osmanske riket, til det britiske mandatets korte styre, og banet veien til å etablere staten Israel på.)

75 år siden FNs delingsplan 29. november 1947, som førte til fødselen av den moderne staten Israel seks måneder senere i 1948.

55 år siden seksdagerskrigen i 1967, da Jerusalem ble gjenforent.

Den messianske pastoren Israel Pochtar, som leder den messianske forsamlingen Beit Hallel i Ashdod sier det slik: "Slike betydningsfulle øyeblikk som forandret lagnaden til denne nasjonens historie for alltid og banet vei for oppfyllelsen av så mange bibelske profetier, hvorav mange indikerer at nasjonenes skjebne er knyttet til Jerusalem, er også grunnen til at Gud befalte nasjonene å be om fred i Jerusalem."

Så la oss spesielt be for Jerusalem dette døgnet.

Ingen kommentarer: