søndag, mai 08, 2022

På en dag som denne - la oss be om fred!


Finnes det noe vakrere enn det korsmerkede norske flagget som vaier i maivinden innimellom ranke bjørketrær som grønnes? I dag på 8.mai takker vi vår Herre for at vi nok en dag kan feire dagen da Norge ble satt fri fra despoti og krigens redsler. Det er mange gode grunner for å feire denne dagen, og rettte vår takk til Gud for friheten og for at vi lever i et så godt land. Det er ikke selvsagt. 

I morgen er det en skjebnedag for Ukraina - og for Europa. Da vil vi få vite Putins neste trekk. Vil han benytte den russiske frigjøringsdagen til en ytterligere opptrapping av den blodige krigen mot nabolandet, hvor det er avdekket krigsforbrytelser i form av grufulle voldtekter, drap og mishandling av sivile, angrep på skoler og sykehus og boligblokker? En ting er sikkert: Putin vil vise sine militære muskler i form av prangende parader med fremvisning av militært utstyr. Russlands befolkning får ikke høre sannheten om unge, døde soldater og de militære nederlag landet er påført. Det sørger sensuren og den russiske etterrettningen for. All politisk opposisjon i Russland er effektivt kneblet ved frykt, arrestasjoner og trussel om lange fengselsstraffer or den som kaller det som skjer i Ukraina for noe annet enn militære operasjoner og en vennligsinnet fredsoperasjon.

En som støtter sin statsleder i tykt og tynt er overhodet for Den russisk-ortodokse kirke, selveste patriarken av Moskva og hele Russland, Kyrill. Større svik mot overleverte kristne tro enn det patriark Kyrill har gjort seg skyldig i skal man lete lenge etter i moderne historie. For Kyrill er krigen mot nabolandet intet mindre enn en hellig krig som den russisk-ortodokse patriarken velsigner! Dette er en krig hvor to nasjoner som bekjenner seg til nøyaktig samme tro, dreper hverandre. Så absurd høres det ikke bare ut. Så absurd er det.

Nylig hadde pave Frans en 40 minutter lang videosamtale med patriark Kyrill over Zoom.De første 20 minuttene skal patriark Kyrill ha lest fra et dokument som han holdt i sin hånd hvor han rettferdiggjør den russiske invasjonen.  I følge Vatican News og den italienske storavisen Corriere della Sera skal paven da ha svart patriarken med følgende ord: "Min bror, vi er ikke statens predikanter, vi kan ikke bruke det politiske språket, bare Jesu språk! Vi er hyrder for den samme flokken,"

Men det er ikke bare den russisk-ortodokse patriarken som kompromitterer seg. En norsk evangelist og en norsk pastor fortsetter å spre russisk løgnpropaganda uten filter og uten noen form for kritisk blikk. De har sine trofaste støttespillere i det norske antivaksine og konspirasjonsmiljøet. I følge den norske evangelisten og pastoren er russiske soldater for rene søndagsskolebarna å regne: De voldtar ikke kvinner, de skyter ikke på boligblokker, det finnes ingen massegraver og russiske soldater begraver til og med ukrainske soldater i graver - en for en - med verdighet! Da hjelper det lite at massegraver er dokumenterte via satelittbilder. Men se det, det er bare Fake News. Disse, må vite, har andre pålitelige kilder som russiske statsfinaniserte russiske medier, og selveste Pål Steigan! Han er jo påliteligheten selv, han som har hyllet noen av verdens verste massemordere som Stalin og Pol Pot. Utrolig at kommunisten Steigan er blitt et troverdig vitne for enkelte konservative Isralsvenner. Forførelsen er stor.

Vi er fortsatt i bønn om fred, vi ber for både Ukraina og Russland, for statsledere og diplomatiet, for Norge, Kongen og hans hus, Stortinget, Regjeringen, og for Norges grenser.

Ingen kommentarer: