tirsdag, mai 03, 2022

Bibelstudium: Hvem var Melkisedek - kongen i Salem?


Til tross for at han er en av de minst nevnte og mest obskure skikkelsene i Det gamle testamente, er Melkisedek, konge-presten i Salem, grunnleggende for å forstå hvordan Jesus inntar embetene som konge og prest – en dobbel ære som har liten eller ingen presedens blant israelittenes konger.

Men hvem er egentlig denne mystiske figuren? Hvordan hjelper denne dynastiske orden oss til bedre å forstå naturen til Kristi kongelige og prestelige rolle?

Melkisedek har uforholdsmessig stor betydning i forløsningshistorien sammenlignet med hvor mye plass som er viet ham i Skriften. Navnet hans betyr bokstavelig talt «rettferdighetens konge», og han hersker over byen Salem (eller «shalom», som betyr kosmisk, harmonisk fred).

I de tre versene som beskriver hans liv og tjeneste (1. Mos. 14:18–20), blir vi introdusert for Melkisedeks autoritet som konge av Salem og «prest for Gud, den Høyeste». Han snakker om Gud som både skaper og befrier. Han tilbyr til og med «brød og vin» til Abram etter hans seier i kamp over fiendene hans. Som svar gir Abram tiende til Melkisedek en tiendedel av alt, noe som forsterker sistnevntes åndelige betydning. Evangeliets hentydning til nattverdens sakrament bør ikke gå ubemerket hen.

Som den mest siterte salmen i Det nye testamente, fortjener Salme 110 nøye oppmerksomhet for å sette pris på Kristi utøvelse av embetene som konge og prest. Kong David skriver denne salmen for en fremtidig konge, kanskje Salomo før hans oppstigning til tronen i 971 f.Kr., eller for en fremtidig messiansk skikkelse som nedstammer fra hans linje.

Salmen begynner med å erklære at denne fremtidige kongen vil bli gitt en større ære, makt og autoritet enn noen menneskelig konge før ham: han sitter ved Yahwehs høyre hånd, stedet for høyeste ære som Yahwehs viseregent og representant (110:1) ). Som sådan henter han sin autoritet fra Yahweh og utøver Yahwehs eget kongelige styre, noe som resulterer i underkastelse av kongens fiender (110:2), samt beskyttelse for kongens rike og hans folk (110:3).

Men denne messianske figuren er ikke bare en konge – han er også en prest i orden til Melkisedek (110:4). På en måte er dette ikke noe nytt. Davidske konger påtok seg "prestelige" funksjoner som å lede tilbedelse, veiledning i fellesbønn og ofre ved spesielle anledninger utenfor den levittiske tradisjonen.

Likevel, dette verset videreutvikler prestefunksjonene til det Davidiske dynastiet til en fullverdig forbindelse til den dynastiske linjen av jebusittiske kongeprester som en gang hersket fra Jerusalem. Som et resultat kan det Davidiske dynastiet kreve guddommelig støtte for sitt herredømme over det lovede land, en oppfyllelse av Abrahams velsignelse fra Melkisedek i 1. Mosebok 14:18–20.

Vers 5–6 er parallelle vers til vers 2–3 i Yahwehs forhold til Davids konge. Spesielt, mens kongen sitter ved Yahwehs høyre hånd i vers 1, står Yahweh ved siden av kongen i vers 5, og merker guddommelig beskyttelse og støtte. Og mens vers 2–3 fremstiller kongen som hovedpersonen i kamp, fremstiller vers 5–7 Jahve som hovedpersonen, eller den guddommelige kriger, som hjelper kongen med å beseire sine fiender på individuelle, bedriftsmessige og kosmiske nivåer (“blant nasjonene ", "over den vide jord," og så videre).

Dette utvider i stor grad det opprinnelige israelittiske domene, og indikerer at disse fiendekongene representerer de kosmiske kaosmakter som Yahweh beseirer gjennom sin ultimate melkisedekske prest-konge på vegne av Israel og alle de andre nasjonene. Med andre ord, anvendelsen av Yahwehs frelse strekker seg utover individuelle sjeler til fysiske kropper og kosmiske krefter.

Til slutt ender salmen med at Jahve forfrisker seg fra en bekk (110:7). Selv om dette verset i utgangspunktet kan virke rart, fremstiller det Jahve som en som sympatiserer med den menneskelige tilstanden.

I Det nye testamente hever Hebreerbrevets forfatter Melkisedeks profil til en pre-inkarnert Kristus-figur. Melkisedek er evig, har ingen «far eller mor» og «likner på Guds Sønn, fortsetter han som prest for alltid» (Hebr. 7:3). Abrahams tiende til Melkisedek bekrefter også hans storhet (Hebr. 7:4).

Etter Melkisedek er Jesus den sanne rettferdighetens konge («Melkisedek») som levde det perfekte liv ingen mennesker kunne. Jesus er også den sanne fredens konge (Salem) som kom til jorden for å bringe fred gjennom sin offerdød og oppstandelse. Jesus er også «en prest til evig tid, etter Melkisedeks orden» (Hebr. 7:17) og ikke gjennom levittisk avstamning (Hebr. 7:14), noe som gjør hans prestedømme overlegent (Hebr. 7:11).

Som et resultat, "Dette gjør Jesus til garantisten for en bedre pakt" (Hebr. 7:22). Fordi "han har sitt prestedømme for bestandig, fordi han varer til evig tid" (Hebr. 7:24), "kan han til det ytterste frelse dem som nærmer seg Gud gjennom ham, siden han alltid lever for å gå i forbønn for dem" ( Hebr. 7:25).

Dermed kan troende hvile vel vitende om at Jesus er den fullkomne konge som regjerer med uendelig makt og rettferdighet. De troende blir også trøstet med å vite at Jesus er den perfekte presten som tjener med uendelig barmhjertighet og sympatiserer med oss ​​i våre svakheter (Hebr. 4:15).

Som et resultat av vår forening med Kristus, blir de troende minnet om vårt melkisedekske kall til å utvide hans rike gjennom sannhet og rettferdighet som medlemmer av Guds kongefamilie og å være en kanal for barmhjertighet og helbredelse for paktssamfunnet, så vel som for resten. av verden.

- Moses Y. Lee, mastergrad i teologi og pastor for Rosebrook Presbyterian Church, Maryland, USA. Artikkelen er publisert i det anerkjente tidsskriftet Christianity Today, 17,juni 2020. Norsk oversettelse: Bjørn Olav Hansen (c)

Ingen kommentarer: