fredag, januar 06, 2023

Guds dynamiske intimitet

I en preken beskriver den kjente pastoren, teologen, borgerrettighetsforkjemperen, og Kristusmystikeren Howard Thurman (1900–1981) og en nær venn av Martin Luther King jr de hebraiske profetenes tro:

Israels profeter var nært knyttet til bevegelsene i de periodene de levde. De var involvert i den sosiale prosessen, noe som er veldig viktig å huske. De tolket Israel og dets forhold til Gud … som et primært og personlig paktsforhold. Og det er veldig viktig å ha det i bakhodet at, av grunner som vi ikke helt kan forstå selv den dag i dag, på en merkelig og fascinerende og likevel mirakuløs måte så denne gruppen mennesker på seg selv som [i] et eller annet unikt forhold til Skaperen av deres eget liv og deres lille verden og deres lille tilstand...

Grunnleggende for dette konseptet … er en filosofi som sier at Gud er inne i den historiske prosessen: at [Gud] ikke er utenfor den og manipulerer den eller ikke er oppmerksom på den.

Profeter ser på Gud som aktivt involvert i livene våre, og Thurman utfordrer oss til å svare på denne dynamiske intimiteten:

Hvordan tolker du begivenhetene i livet ditt? Hvordan måler du dem? Lever du livet ditt på grunnlag av at alt som er for deg og det du gjør er pakket inn i bevegelsen, den isolerte, omskrevne bevegelsen, pulsslag i ditt lille liv? Nå, hvis du gjør det, så vet du, du skjønner, at livets natur er slik at det er løst ... det er ferdig, det er komplett, og du vet at du ikke kan gjøre noe med noe uansett, så du gjør det ikke prøve….

Nå er det et annet synspunkt, og dette er profetens synspunkt. Og det er at menneskelivet, så vel som nasjonenes liv, foregår innenfor en kontekst som er dynamisk. At jeg alltid når jeg er i nærvær av enhver hendelse, blir fanget i et møte med en rekke potensialer som sprer seg i bredest mulig retninger og med den mest fantastiske variasjonen. Slik at hvis jeg er våken i nærvær av hendelsen, prøver jeg å håndtere hendelsen i form av ikke bare hva den sier, hvordan den ser ut, men i form av det som for meg ser ut til å være dynamikken i hendelsen, potensialene til arrangementet.

Håndterer du hendelser i livet ditt på den måten? Tror du at livet virkelig er dynamisk? At den ikke er helt ferdig ennå? At du ikke bare alltid er involvert i en sirkulerende serie av potensialer, men at du er potensiell. Du, potensial. Og ingen tidsbånd, ingen tidsintervall er i stand til å inneholde deg og dynamikken i livet ditt og din situasjon. Tror du at?

Howard Thurman, "The Message of Isaiah II", 22. juni 1952, i Moral Struggle and the Prophets, red. Peter Eisenstadt og Walter Earl Fluker (Maryknoll, NY: Orbis Books, 2020), 156, 157, 158–159.

Ingen kommentarer: