onsdag, januar 11, 2023

Jesusbønnen som smertelindring

"Kyrie", ber jeg i det jeg trekker pusten, og ånder jeg ut i det jeg sier: "eleison", og med det ber jeg ikke bare med hjertet mitt og sinnet mitt, men med kroppen min, med hele meg. Jesusbønnen: "Herre Jesus Kristus, Guds Sønn, forbarm deg over meg, en synder" har fulgt meg i mange år nå, som min beste følgesvenn, men på dager hvor kropp og sjel er slitne ber jeg den på gresk. Fordi den er kort, og passer best for inn- og utpust.

Jeg vet ikke hvor mange ganger legen min og fysioterapeuten min haar sagt til meg: "Pust!" eller "Husk å puste", og på sykehuset har jeg lært betydningen av å puste riktig, som smertelindring. En psykiater sa også til meg ved en anledning, at Jesusbønnen er en utmerket måte å leve med dine smerter på og lindre dem. Han var ingen bekjennende kristen, men jeg hadde fortalt ham om Jesusbønnen og hvordan jeg ba den. "Bruk den, Bjørn Olav", sa han, "som et hjelpemiddel når smertene blir uutholdelige".

Jeg har fulgt det rådet i flere år. Det er et av de beste rådene jeg har fått. Derfor gir jeg det videre! For bønn er ikke bare leppenes bønn. Sann bønn kommer fra vår ånd og den berører både vår sjel og vår kropp. Og da ber jeg i takt med mitt åndedrett, med mine hjerteslag.

Billedtekst: Gripekorset mitt og bønnesnoren min. Jesusbønnen kan bes både med og uten bønnesnor, men bønnesnoren kan være til praktisk hjelp ved at man konkret har noe å feste oppmerksomheten til.

Ingen kommentarer: