torsdag, januar 26, 2023

Den profetiske betydningen av måneden Sh'vat

Vi befinner oss nå i den bibelske måneden Sh'vat - som begynte ved solens nedgang den 22.januar og varer frem til solens nedgang den 21.februar i følgge den gregorianske kalenderen. Det er i denne måneden Mandeltreet står i blomst i Israel, eller Våketreet, mens alle andre trær står bare. Vi leser om Våketreet hos profeten Jeremia: "Og Herrens ord kom til meg. Det lød så: Hva ser du, Jeremia? Jeg svarte: Jeg ser en stav av det våkne treet. Da sa Herren: Du så rett. For jeg vil våke over mitt ord, så jeg fullbyrder det." (Jer 1,11-12) 

Aldri før har det ordet vært mer tidsaktuelt enn nå! Jesus sa om denne tiden vi lever i akkurat nå: "VÅK og be!" "Men våk hver tid og stund, og be ..." (Luk 21,36) Igjen, og igjen gjentas dette i evangeliene og i brevene. Dette er en tid for å våkne og være våken og på vakt. 

Første gangen vi støter på denne månedens navn er hos profeten Sakarja: "På den tjuefjerde dagen i den ellevte måneden, som er måneden shvat, i det andre regjeringsåret til Dareios, kom Herrens Ord til profeten Sakarja..." (Sak 1,7) Selve ordet 'sh'vat' antas å være et låneord fra gammel akkadisk. Det er beslektet med ordet 'surring', og refererer til sesongens kraftige regnvær når vinteren nærmer seg slutten. Regn, i bibelsk forstand, er knyttet til velsignelser.

Sh'vat er kjent som måneden Tu B'Shevat, trærnes nyttår. I Jesu endetidstale, slik den er gjengitt hos Lukas, heter det: "Og han sa en lignelse til dem: Se på fikentreet og alle trær. Så snart de springer ut og dere ser det, da vet dere selv at sommeren er nær. Slik skal dere også, når dere ser disse ting skje, vite at Guds rike er nær." (Luk 21,29-31)

Så denne månedens proferiske innhold, er dette: Våren er her, den er tid for oppvåkning,  for snart kommer sommeren, Jesu gjenkomst. 

Ordet Sh'vat kan stå for det hebraiske uttrykket 'Shenishma Besurot Tovot', at vi skal være velsignet med å dele gode nyheter. La oss bruke disse dagene til å spre de gode nyhetene om Guds rike.

Ingen kommentarer: