fredag, januar 13, 2023

Hvem sine bønner hører Gud? Bare protestanters?


Hvem sine bønner hører Gud? Sorterer Gud teologien før Han svarer? Hører Gud mer på pinsevenner enn lutheranere, eller omvendt? Hører ikke Gud på katolikker? Har protestanter eneretten på en bønnhørende Gud? En kan saktens lure etter at det er kommet kraftige reaksjoner på at 'Bønn for Oslo' lot søster Anne-Lise Strøm undervise om bønn og kristen enhet  under den økumeniske bønneuka i Oslo, som pågår denne uka. Anne-Lise Strøm tilhører den katolske ordenen Dominikanerne. Jeg har selv hatt gleden av å tale over samme tema ved samme anledning for noen år siden, den gangen i hovedsalen i Filadelfiakirken. Da kom det ingen negative reaksjoner så vidt meg bekjent. 

Jeg tror at Gud først og fremst ser til vårt hjerte. Gud hører selv det minste sukk, også fra den som fornekter Hans eksistens. Det som hindrer bønnesvar handler ikke om rett teologi, men om harde rettroende hjerter. Ved en anledning siterer Jesus en av profetene, som sa: "Dette folket ærer meg med leppene men deres hjerter er langt borte fra meg." Kan det sies om oss?

"Ikke en spurv til jorden uten at Gud er med,"lyder et dikt av Ingeborg Prytz Fougner. Bakgrunnen for dette diktet er ordene fra Matt 10,29-31: "Selges ikke to spurver for en skilling? Men uten deres Far faller ikke en av dem til jorden. Men endog hårene dere har på hodet, er blitt talt alle sammen. Frykt derfor ikke! Dere er mer verd enn mange spurver." Versene sier oss ikke så rent lite om Guds omsorg for alle mennesker helt til minste detalj. 

Jeg kjenner ikke søster Anne-Lise Strøm, og har dessverre ikke hatt privilegiet av å møte henne, men det ville ikke forundre meg om hun kjenner Jesus godt etter et langt liv i bønn og tilbedelse. Men det viktigste av alt er at Jesus kjenner søster Anne-Lise. Vi er nok ikke enige teologisk i alt, men vi har det viktigste til felles: JESUS!

Ingen kommentarer: