fredag, september 11, 2009

Øst-europeiske baptister opplever sterk menighetsvekst


Øst-europeiske baptister er optimistiske med hensyn til fremtiden. Det er konklusjonen etter at representanter for over 20 slaviske baptistunioner var samlet i Kiev 30. august. Foran 4000 tilhørere gav baptistledere av den eldre garde symbolsk fra seg stafettpinnen til yngre krefter ved å gi dem en Bibel og et nattverdsbeger.

Blant de mange som deltok var Valeriu Ghiletchi (bildet), som er president for den europeiske baptistføderasjonen og Tony Peck som er generalsekretær samme sted. Valeriu Ghiletchi var tidligere biskop for Unionen av evangeliske menigheter i Moldova, og er i dag ved siden av vervet som president for den europeiske baptistføderasjonen også medlem av parlamentet i Moldova.

Mange baptistmenigheter i Øst-Europa opplever sterk vekst, og menighetene kjennetegnes av en bibeltroskap som ikke lenger er selvfølgelig i Vest-Europa. Her finnes også en sterk pasjon for evangelisering og misjon.

Den første baptistmenigheten i Europa så dagens lys på bakrommet til et bakeri i 1609, og spredte seg derfra til England og Nord-Amerika. På midten av det 19 århundre, etter dannelsen av de tyske baptistmenighetene gjennom virksomheten til Johann Gerhard Oncken, dro tyske misjonærer til Øst-Europa.

Som jeg har nevnt i en tidligere artikkel var evangelist Victor Hamm en av hovedtalerne i forbindelse med jubileumsfeiringen i Kiev.

I forkant av jubileumsfeiringen ble det holdt en tre dagers konferanse med 250 representanter fra slaviske baptistunioner i Europa, Sentral Asia, USA og Australia. Hovedtema for disse samlingene var hvilken identitet og særpreg baptister har. Hovedtaleren på denne konferansen var Alexander Turchinov, nåværende første vise statsminister i Ukraina. Turchinov er medlem av en baptistmenighet i Kiev, hvor han også taler jevnlig.

Alexsander Turchinov understreket den store betydningen følgende av Berlinmurens fall fikk for baptistene i Ukraina. Den har gitt muligheter som aldri før til å spre evangeliet, og mange av menighetene i landet opplever da også sterk vekst.

Det ble også uttrykt stor bekymring for situasjonen for baptistene og de øvrige kristne i Usbekistan. Dette landet praktiserer ikke religionsfrihet, hvilket vi også har gitt mange eksempler på gjennom nettstedet: http://www.martyrkirkensvenner.blogspot.com

Det ble gjort inderlig bønn til Gud for Usbekistan på denne konferansen. La oss slutte oss til dette og be for Usbekistan fremover.

Ingen kommentarer: