lørdag, september 26, 2009

Baptistene i Israel kan feire 100 års jubileum i 2011


Det var gjennom forkynnelsen til den legendariske baptistpastoren George W. Truett (bildet), at en ung mann fra Safed, selve kronjuvelen fra fjellområdene rundt Galieasjøen i Israel fant Jesus som sin Frelser og Herre. I år vil det være ganske nøyaktig 100 år siden Shukri Musa dro fra Safed til USA. Han kom til Texas og etter kort tid fant han veien til First Baptist Church i Dallas. Her lyttet han til undervisningen til pastor Truett, ble frelst og døpt og tillagt denne menigheten.

Så - i 1911 beslutter baptistmenigheter i det sørlige Illinois å sende Shukri Musa tilbake til Israel som misjonær. Han er nå blitt ordinert pastor.

Tilbake i Safed ble mange sterkt berørt av vitnesbyrdet og forkynnelsen til Shukri Musa. En ung mann ved navn Louis Hanna ble overbevist om at Jesus var Frelseren, og han bad så om å bli døpt. Dåpen fant sted 10.mai 1911 i elven Wadi el Lemun (Sitrondalen).

Nå forbereder baptister i Israel 100 års jubileet i 2011 for den første dåp etter nytestamentlig praksis, det er dåp med full neddykkelse som en konsekvens av bekjennelsen av tro på Jesus, i Israel i moderne tid. Dåpshandlingen i Wadi el Lemun førte til opprettelsen av en baptistmenighet i Nasaret, som lever i beste velgående i dag. Baptistkirken i Nasaret ble grunnlagt i 1926 og sees på som "Modermenigheten" innen Sammenslutninger av baptistkirker i Israel. Krigen i 1948 førte til at mange baptister, de fleste av dem var arabere, ble flyktninger i nabolandene. Så snart krigen var over tok arbeidet seg opp igjen. I 1949 ble Nasaret Baptist School opprettet, som både er barnehage og skole for barn opp til 12 klasse. Denne skolen ansees i dag for å være en av de beste skolene i hele Israel.

Baptistsamfunnet i Israel teller i dag 3000 medlemmer og består av 20 menigheter i Galilea og det sentrale Israel. Av disse er 16 arabisktalende menigheter på steder som Nasaret, Haifa, Kana i Galilea, Shafamer, Kufur Yaseef, Toraan, Ramle, Akko, Rama og Eilaboun.

Selv har vi gode kontakter med en av de tre arabisktalende baptistmenighetene i Nasaret, og ser frem til å fordype vennskapet med denne menigheten i tiden fremover.

Ingen kommentarer: