onsdag, september 02, 2009

Hvordan en 2000 år gammmel kirke kan møte mennesker i dag, del 1


21. juli i år ble den første minnekonferansen etter Metropolitt Anthony Bloom (bildet) holdt i den serbisk-ortodokse St.Sava i London med stor deltagelse. Konferansen ble tilrettelagt av den nystartede Metropolitan Anthony Foundation, en organisasjon som skal ivareta hans store litterære og åndelige arv. Deltagerne fikk høre foredragsholdere fra Libanon, Europa og USA. Konferansen ble et eneste stort vitnesbyrd om den store innflytelsen fader Anthony hadde på kirken såvel som manges liv.

Professor Amal Dibo fra Beirut stilte i sitt foredrag det viktige spørsmålet som opptar mange kristne i dag: "Hvordan kan en 2000 år gammel kirke spre evangeliets gode nyheter i en verden som stadig går raskere og er likegyldig til Gud."

Hun svarte med å bruke metropolitt Anthony som eksempel: "Han hadde funnet svaret. Det ligger i menneskets hjerte. Det evige i oss forandrer seg ikke."

Professor Dibo identifiserte i fader Anthony to kvaliteter som gjorde det mulig for ham å kommunisere med dagens mennesker. Uansett hvilke mennesker han møtte, det være seg kristne eller ikke, så møtte han alle med åpenhet, med dyp følsomhet og medfølelse. Han strakk seg ut til alle han møtte, og brakte dem og verden et levende vitnesbyrd om Gud.

For å nå ut benyttet fader Anthony ofte et enkelt språk, og gjorde bruk av anekdoter og historier for å illustrere det han ville ha frem.

"Han hadde en egen evne til å gjøre den kristne tro lett, men han krevde også det umulige av sine lyttere, ved å få det til å se mulig ut og ved å lede mennesker skritt for skritt slik at de klarte å gjennomføre det," fortalte professor Dibo.

Professor Dibo avsluttet sitt innlegg ved å understreke betydningen av at metropolitt Anthony ikke var fjern og utilnærmelig, men alltid tilgjengelig for alle. Sin høye stilling til tross kunne alle til enhver tid få snakke med ham.

"Han tok imot alle mennesker med et åpent hjerte, han så den enkelte og han forstod hva som lå bak de ordene de brukte. Fader Anthony slo gjerne folk på skuldren, og i sin dype medfølelse satte han menneskelige hensyn først. Men han blandet alltid alt dette sammen med det evige. Og ved å gjøre dette hjalp han de som kom til ham til å møte Den Evige."

(fortsetter)

Ingen kommentarer: