tirsdag, september 01, 2009

Hierarki og tydelige grenser - men også mangfold i menigheten i Efesos år 100


Den svenske teologen og pastoren Mikael Tellbe har skrevet bok om de første kristne i Efesos (bildet). Det i seg selv høres særdeles interessant ut. I en tid hvor mange snakker om at vi må vende tilbake til Jerusalem, så er det forfriskende at det finnes pålitelige forskere som Tellbe, som utvider perspektivet litt og hjelper oss til å se at det fantes ulike sentra for den tidlige kirken.

Jerusalem var selvsagt utgangspunktet, men vi skal ikke lese så lenge i Apostlenes gjerninger, før vi ser at tyngdepunktet flyttes til Antiokia med den første hedningekristne menighet, og til Efesos og senere Rom.

Nå har jeg ikke lest boken - noe jeg ser frem til - men jeg leser uttalelsene til Tellbe i svenske Dagen. De er interessante. Tellbe slår fast at vi i brevene til apostelen Paulus finner tydelige hierarkiske strukturer med forstandere, eldste og diakoner og at den sanne Jesustroen bevoktes av en slags tradisjonsformidling via autoriserte forsamlingsledere og lærere og hvor den kristne lærens betydning betones. Dette går jo veldig på tvers av hva enkelte innen den nye husmenighetsbevegelsen forfekter, men samstemmer også med den tidlige kristne litteraturen som f.eks De apostoliske fedre. Hos Johannes derimot, mener Tellbe, det fantes en annen autoritetsstruktur som handler om at profeten, ikke læreren, er den viktigste.

Tellbe mener også at vi i de nytestamentlige brevene klart og tydelig ser en kamp om den sanne Jesustroen. Dette er jo kjent stoff, men Tellbe gir uttrykk for spennende perspektiver når han skriver at selv om det fantes ulike uttrykksmåter så innebar ikke at man gikk hver sin vei. Omkring kjernen - Kristus - og hvordan en kristen disippel skulle leve sitt liv fantes det tydelige grenser. Men den tidlige kristne bevegelsen hadde stort mangfold og tillot store forskjeller i strukturer og uttrykksmåter.

Vi får håpe et norsk forlag kjenner sin besøkelsestid og sørger for at denne boken kommer på norsk snart.

Du kan lese om den her:
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=176490

Ingen kommentarer: