torsdag, juni 02, 2011

Den bortgjemte dagen i kirkeåret

Pinsen er blitt kalt "kirkens glemte høytid", og det kan være noe i det. Men om pinsen er "glemt" er Kristi himmelfartsdag "bortgjemt". Få om noen feirer dagen. Jeg har kikket på møteannonser, men jeg ser kun noen ytterst få som feirer dagen. Det ser ut som om dagen sees på - også blant kristne - som kun en ekstra fridag i året.

Det er trist. Og av flere grunner.

For det vitner jo om med all tydelighet at man ikke har forstått hva som hendte denne dagen, og dermed forstår man heller ikke hvorfor den er så viktig.

I trosbekjennelsen heter det:

",,, fòr opp til himlene, sitter ved Faderens høyre hånd og skal komme igjen for å dømme levende og døde, og Hans rike skal være uten ende." (Nikea 325/Konstantinopel 381)

Er ikke dette noe å feire? Ja, da vet jeg ikke hva som ellers skulle feires. Vår Frelser og Herre steg på denne dag opp fra jorden og satte seg ved Faderens høyre hånd. Han er nå blitt Allherskeren. Nå sitter Han på æresplassen i himlene og derfra er det Han går i forbønn for oss. På denne æresplassen sitter Han inntil den dag kommer da Han igjen skal sette sine føtter på Oljeberget.

Om Herrens himmelfart heter det i liturgien for denne dagen:

Du fòr opp i herlighet, Kristus, vår Gud, og disiplene gledet. Du med løftet om Den Hellige Ånd, og med velsignelsen styrket Du dem i troen på at Du er Guds Sønn og verdens Frelser.

Da Du hadde oppfylt alt som var beredt for oss, og hadde forènet det jordiske med det himmelske, fòr Du opp i herlighet, Kristus, vår Gud, uten å forlate oss, for Du forblir uavlatelig med oss, og dem som elsker Deg, lover du: Jeg er med dere og ingen kan skade dere.

Klapp i hendene, alle fol, syng for Gud med fryderop. - Vi høyloer Deg, livgivende Kristus, og vi ærer Din legemlige og guddommelige oppstigning til himmelen.
(Fra Ortodoks bønnebok, side 141)

Jeg skal feire dagen i Kristi himmelfartskapellet, et skogskapell som vi ønsker å ta i bruk til gudstjenester. Det står ennå ikke helt ferdig. Vi mangler blant annet den resterende summen med penger for å gjøre det helt i stand. Men, sammen med gode venner, skal vi i dag feire denne dagen og lovprise Ham som tilkommer all ære og pris. Det ser jeg frem til.

Ingen kommentarer: