tirsdag, juni 14, 2011

Eldstetjenesten, del 6

I en tid hvor det i frimenighetene er en så sterk fokus på pastoren og dennes tjeneste i menigheten, er det viktig å få med seg hva apostelen sier om de eldste i Apg 20.

"Derfor, gi akt på dere selv og på hele den flokken som Den Hellige Ånd har satt dere som tilsynsmenn i, for å vokte Guds menighet." (v.28)

Dette er altså ikke en enkeltmannsoppgave! Begrepet "eldste" står alltid i flertall i Det nye testamente. Det er aldri snakk om en eneste person. Det andre jeg merker meg er at Paulus understreker veldig sterkt at han har modellert et eksempel gjennom levd liv. I motsetning til det sterke pengefokuset det er i visse sammenhenger i dag, og hvor mange pastorer er blitt rike på gods og gull, leser vi dette om apostelen:

"Jeg har ikke traktet etter sølv eller gull eller klær fra noen. Ja, dere vet selv at disse hendene har sørget for mitt behov og for det behov de hadde som var med meg. Ved å arbeide slik har jeg på alle måter vist dere at dere må støtte de svake." (v.33-35a)

Så annerledes Paulus er. Gjennom hardt arbeid sørget han for seg selv og sine medarbeider, så han ikke lå noen til byrde. Dette er et eksempel til etterfølgelse, både for de eldste i Efesos, og alle som kalles inn i denne tjenesten. Dernest skal vi legge merke til det apostelen sier:

"dere må støtte de svake."

Vers 20 kan også oversettes: "Vær hyrder for Guds menighet".

En av hyrdens oppgaver er å gi sauene mat.

I Johannes 21 får vi innsyn i det kall og oppgave som apostelen Peter fikk fra Herren: "Da de hadde holdt måltid, sier Jesus til Simon Peter: Simon, sønn av Jona, elsker du Meg mer enn disse? Han sier til Ham: Ja, Herre, Du vet at jeg har Deg kjær. Han sier til ham: Fø lammene Mine! Han sier til ham igjen for andre gang: Simon, sønn av Jona, elsker du Meg? Han sier til Ham: Ja, Herre, Du vet at jeg har Deg kjær. Han sier til ham: Vokt sauene Mine! Han sier til ham for tredje gang: Simon, sønn av Jona, har du Meg kjær? Peter ble bedrøvert fordi Han den tredje gangen sa til ham: Har du Meg kjær? Om han sier til Ham: Herre, Du vet alt. Du vet at jeg har Deg kjær. Jesus sier til ham: Fø sauene Mine!" (v.15-17)

Legg merke til hva kallet og oppgaven gikk ut på:
1. Fø lammene
2. Vokt sauene
3. Fø sauene

Her har vi eldstetjenesten beskrevet med få - men dog så betydningsfulle - ord.

(fortsettes)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hei Bjørn Olav!
Interessant, har ikke lagt merke til denne forskjellen tidligere. Og rekkefølgen er nok ikke tilfeldig.
1. Fø lammene (ta seg av og gi åndelig føde til de nyfrelste)
2. Vokt sauene (passe på at menighetsmedlemmene ikke får, eller klarer å motstå åndelig villfarelse)
3. Fø sauene (menighetsmedlemmene skal også ha åndelig føde)

Det blir vel slik å tolke dette?

Hilsen
Thomas i S.

Bjørn Olav sa...

Det synes jeg var en god utlegging!