Den svenske avisen Dagen har i dag et interessant oppslag om dette, hvor blant annet Jonas Melin (bildet) medvirker. Melin som er lærer ved Mariannelund Folkehøgskole, hvor han blant annet underviser i menighetsplanting og pionervirksomhet, er også leder for det anabaptistiske nettverket i Skandinavia. Det han gir uttrykk for i Dagen synes jeg er så interessant at det også burde komme norske lesere til gode. For det han påpeker i intervjuet med Dagen er også noe som norske kristne burde vurdere innholdet av. Her er hva Dagen skriver:
- Anabaptismen har mycket att bidra med till vår tids kyrka, säger Jonas Melin.
Melin är bibellärare på Mariannelunds folkhögskola och församlingsledare i Råslätts församlingsgemenskap som hämtat mycket inspiration från anabaptismen.
- Den uppstod som en radikal del av reformationen på 1500-talet. Det som skiljer från protestantismen i stort är betoningen på lärjungaskap. Där Katolska kyrkan lyfter fram sakramenten och det lutherska "tron allena" understryker anabaptismen behovet av att tron uttrycks i handling. "Ingen kan känna Kristus om han inte följer honom i livet", som anabaptistprofilen Hans Denck uttryckte det.
Den övergripande inriktningen handlar om det personliga lärjungaskapet som får praktiska konsekvenser, bland annat i församlingen.
- Inom anabaptismen betonas att församlingen är en gemenskap där man delar livet. Inte bara att man möts i kyrkan utan verkligen delar varandras liv, genom förmaning och tillrättavisning - även om det gick till överdrift inom delar av historien - men också väldigt praktiskt vad gäller ekonomi exempelvis.
Dessutom är, berättar Jonas Melin, etik baserad på aktiv kärlek och ickevåld grundläggande. Ickevåld och pacifism präglar.
- Guds rike finns här och nu och inte bara i framtiden, det ingår i lärjungaskapet att arbeta för fred i nuet.
Enligt Melin har de anabaptistiska tankarna mycket inspiration att ge dagens kristenhet.
- Anabaptisterna har alltid levt i marginalen, de ställde sig bredvid kyrkan som institution. Nu har hela kristenheten hamnat i marginalen, tidigare var kyrkan i centrum i samhället på ett helt annat sätt. Vi lever i en postkristen tid och i den situationen tror jag att det finns mycket lärdomar och inspiration att hämta från anabaptismen.
Jeg er overbevist - i likhet med Jonas Melin - at anabaptismen har mye å tilføre dagens kristenhet. Til høsten kommer min bok: "En tro verd å dø for", som handler om anabaptismens historie og teologi. Samtidig blir den en bok i praktisk disippelskap. Boken kommer på Frihet forlag.
Jonas Melin skriver en veldig interessant blogg som du finner her:
http://www.barnabasbloggen.blogspot.com
Bildet av Jonas Melin er hentet fra Mariannelund Folkehøgskola's nettside.
Les også oppslaget i Dagen, som du finner her:
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=266206
2 kommentarer:
Hej Björn Olav. Tack för att du skriver om detta. Fint att din bok ska komma ut snart. Jag ser fram emot att läsa den. Hur många sidor är det? Har du funderat på att ge ut den på svenska? Vi behöver en ny bok på svenska om anabaptismen. Men det är svårt att hitta ett förlag som vågar satsa på det. Jag skulle vilja ge ut Stuart Murrays The Naked Anabaptist också, men din bok kanske skulle passa bättre i Sverige. Vad tror du?
Jeg vet ikke helt hvor mange sider den blir på, men jeg vil tro at det blir en bok på 150 sider. Det kunne ha vært fint å få den oversatt til svensk. Murray's bok og min er ganske forskjellig, og dekker kanskje forskjellige behov? Min bok omhandler anabaptistenes historie og teologiske syn. En del av boken omhandler også anabaptistiske grupper i dag. Jeg skulle ønske at Murray's bok kunne komme på et av de skandinaviske språkene. Kanskje det er mulig å få et norsk forlag til å utgi den. Forlaget jeg bruker har også fått oversatt noen av sine bøker til svensk. Jeg håper vi kunne få med en presentasjon av det anabaptistiske nettverket du leder, som en del av min bok.
Legg inn en kommentar