fredag, juni 03, 2011

Uro og spenning for svenske metodister og baptister


For mange svensker er det knyttet mye spenning og uro rundt denne helgen. I morgen kan nemlig svensk kirkehistorie skrives da en ny kirke er tenkt grunnlagt av tre frikirkesamfunn, alle med røtter tilbake til 1800-tallet. Noen er begeistret over tanken, andre opplever dette svært vanskelig og urovekkende. Det gjelder ikke minst medlemmer av Metodistkyrkan og Det svenska Baptistsamfundet. Som jeg har skrevet på bloggen tidligere opplever enkelte metodister at de forsvinner helt om det nye kirkesamfunnet blir en realitet, mens baptistene er urolig over det som skjer både med hensyn til dåpssynet og den lokale forsamlingens suverenitet.

Denne uken ble det også kjent at Det svenska Baptistsamfundet har bedt Evangeliska Frikyrkan om ikke å ta imot forsamlinger fra Baptistsamfunnet som ønsker å melde seg inn i denne sammenhengen. Misjonsstyret for Baptistsamfundet har bedt ledelsen i Evangeliska Frikyrkan om ikke å godta medlemssøknader fra forsamlinger som tilhører Det svenska Baptistsamfundet på to år. Dette har opprørt mange baptister i Sverige. Flere forsamlinger har allerede - før det ble kjent at misjonsstyret har henvendt seg til Evangeliska Frikyrkan - bestemt seg for å melde overgang til Evangeliska Frikyrkan, fordi dette kirkesamfunnet praktiserer troende dåp. Misjonsstyret i Svenska Baptistsamfundet skrev et brev til Evangeliska Frikyrkan i mars om dette, og innholdet av brevet ble kjent denne uken.

Brevet følger her:

"Svenska Baptistsamfundet (SB) har under några års tid varit inne i en process tillsammans med Svenska Missionskyrkan (SMK) och Metodistkyrkan i Sverige (MK), där målet har varit att bilda en ny gemensam kyrka, här kallad GF-kyrkan (Gemensam Framtid). Under 2010 gjordes en remissrunda, från vilken vi erhöll ca 500 svar, mestadels från församlingar, men även från andra samfund och enskilda personer. Vi är tacksamma för att även Evangeliska Frikyrkan (EFK) tog del av remissen och avgav ett svar på de frågor som ställdes. Eftersom ett samgående mellan tre samfund knappast kan vara slutmålet för det ekumeniska arbetet i Sverige är det av stor betydelse att vi fortsätter att utveckla relationerna till andra kyrkosamfund, särskilt dem som vi redan står nära genom gemensamma församlingar. Vad vi förstår är det över 50 församlingar och närmare 5.600 medlemmar som EFK har gemensamt med GF-samfunden. Det finns därför all anledning att bevara den goda gemenskap vi har med varandra.

GF-processen är för närvarande inne i ett känsligt läge. Vid konferenserna 2-5 juni kommer de tre samfunden samtidigt, men var för sig, fatta ett beslut om ja eller nej till en ny kyrka utifrån det förslag som nu håller på att formuleras. Om det blir ja från samtliga beräknas det nya samfundet bildas vid ett gemensamt möte den 4 juni. Det faktiska startdatumet är ännu inte beslutat men kommer av allt att döma att ske under första halvan av 2012. Underlag för beslutet är två texter: Teologisk grund och Stadgar för GF-kyrkan. Dessa texter är resultatet av den remissrunda som gjordes 2010 och har fått ett brett erkännande i våra församlingar. Vi bedömer det högst sannolikt att det blir ett ja till GF från SB och de andra GF-samfunden.

Alla församlingar är dock inte positiva till att SB ska upphöra och bilda en ny kyrka. En del av dem överväger därför att lämna SB, ofta för att istället gå in i EFK. För en del församlingar är det helt enkelt så att de redan tillhör både EFK och SB. Av dem har några haft en faktisk relation med enbart EFK. Vid bildandet av en ny kyrka har frågan därför aktualiserats om det inte är mest praktiskt och rimligt att enbart tillhöra ett samfund. Vi har full förståelse för sådana beslut. Men det finns andra församlingar som har en aktiv relation med båda samfunden och församlingar som enbart tillhör SB men överväger att gå över till EFK. I de fallen skulle vi önska att de väntade med sitt beslut tills frågan om GF är beslutad och den nya kyrkan (om det blir en sådan) har hunnit med att starta. I nuläget vet ingen fullt ut vad det är man säger nej till.

Vi är fullt medvetna om att dessa frågor är församlingarnas egna beslut. Vi kommer inte hindra någon att lämna SB och har redan konstaterat några utträden med anledning av GF. Samtidigt är vi angelägna om att inga förhastade beslut ska fattas. Vi tror på den nya kyrkan och dess möjligheter att skapa bättre förutsättningar för församlingsutveckling och församlingsplantering; att vara ett redskap för Guds Mission i världen. Därför är det förstås också vår bön och förhoppning att de församlingar som utgör SB är med och bidrar till – eller åtminstone prövar – denna vision. Vi uppmuntrar därför våra församlingar att vara kvar tills man vet vad man tar ställning till. Vi önskar också att EFK, i respekt för vår process, avvaktar med att ta emot församlingar som lämnar SB under perioden 2011-2012, utöver de fall där reell förankring till SB saknas.

Vi tror att denna hållning från EFK:s sida ger en viktig signal till våra församlingar om den samhörighet som vi har i vårt gemensamma uppdrag från Jesus Kristus och samtidigt borgar för en god fortsatt gemenskap och samverkan mellan våra samfund.

För Svenska Baptistsamfundets missionsstyrelse

Karin Wiborn Per Westblom
Missionsföreståndare Nationell Missionssekretetare."

Se også:

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=263173


Ingen kommentarer: