søndag, juni 05, 2011

Raseproblematikken er fortsatt aktuell blant kristne i USA


Et hundre og femti år etter at kanondrømmet fra Konføderasjonens artilleri ved Fort Sumter i South Carolina kunne høres for første gang og den forferdelige amerikanske borgerkrigen var i gang er det mange ting som minner om at konflikten som utløste den fremdeles er fersk.

Det merkes hver eneste søndag hvor svarte og hvite møtes til gudstjeneste - for det meste i hver sine menigheter.

Historikerne fortsetter å debattere hva som var årsaken til borgerkrigen. Var det konflikten mellom en økonomi basert på landbruk eller industri, en sterk sentral makt mot den enkelte stats suverenitet, den raske veksten i motsetning til det etablerte liv, eller var det slaveriet?

Uansett hvordan man snur og vender på det så utgjorde slaveriet en særdeles viktig faktor for at krigens grusomhet rammet det amerikanske samfunnet. Pamela Smoot, som underviser i historie ved Southern Illinois University sier i et intervju med Associated Baptist Press, sier det slik:

"Hadde det ikke vært for det institusjonaliserte slaveriet hadde vi ikke hatt noen Borgerkrig."

Lenge etter at slaveriet opphørte eksisterer fremdeles de holdningene som tillot det. En av årsakene er at det amerikanske samfunnet generelt aldri har tatt et virkelig oppgjør med disse holdningene, men det gjelder også baptister spesielt, mener en afrikansk-amerikansk baptistleder i Texas.

"Kriger kjempes alltid på grunn av noe annet," sier Michael Bell, pastor for Greater St. Stephen Baptist Church i Fort Worth, Texas, og president for Det afrikansk/amerikanske fellesskapet i Texas, og legger til: "Spørsmålet om rase er den underliggende årsaken, og denne problematikken er aldri blitt konfrontert på en skikkelig måte."

Bell var president for Baptist General Convention i 2005-2006 og var den første med afrikansk/amerikansk bakgrunn som har hatt den stillingen.

Flere amerikanske kristne tar nå til orde for at raseproblematikken på nytt settes på dagsorden. Ikke bare symbolsk, men på en ordentlig måte, hvor de viktige spørsmålene kommer frem i dagen. Og hvor skillemurene mellom svarte og hvite kan rives ned på en slik måte at det virkelig kan skape en endring til det bedre.

Ingen kommentarer: