onsdag, juni 15, 2011

Den tause arven - å være barn til overlevende etter folkemordet på armenerne

Svenska Dagbladet presenterte i går en sterk og gripende historie om de tragiske personlige følgene av det armenske folkemordet.

Suzanne Khardalian Holmquist har laget en dokumentarfilm om sin farmor. Nesten alle i den svenske journalisten og filmmakerens familie ble drept i det store folkemordet på armenere under første verdenskrig. Bare hennes farmor overlevde. Hun fortalte aldri hva som hendte med henne. Farmoren var en av tusentalls armenske kvinner som hadde spesielle tatoveringer i ansiktet. Det ble det aldri snakket om.

"Rundt farmor var det bare en taushet fylt med skam og sorg som førtes videre til nye generasjoner," forteller Suzanne Khardalian Holmquist.

I filmen som skal lanseres i høst møter Suzanne Khardalian Holmquist etnografen, doktor Verjine Svazlian i Jerevan i Armenia. Hun har samlet et hundretalls fortellinger fra armenske kvinner som bortført og tataurert:

"Flickorna kom från djupt religiösa familjer. De kidnappades, våldtogs och misshandlades. De konverterades till islam. De tatuerades med tvång, i ansiktet ner till naveln. Om fienden tagit hennes oskuld, våldtagit henne och berövat henne all värdighet – om hon sedan blivit gravid och fött barn, lämnat barnen och skaffat en ny familj, hur skulle hon då kunna tala högt om det hon varit med om. Hon var tyst. Hon höll det inom sig, som ett brännande sår”, säger Verjine Svazlian i filmen, i følge intervjuet med Svenska Dagbladet.

Det viser seg at farmoren er litt voldtatt på en båtreise over Eufrat. Suzanne Khardalian Holmquist får til slutt sin mor til å fortelle den rystende historien. Nå får seerne av filmen del i det som det aldri skulle snakkes om.

Les det sterke intervjuet med Suzanne Khardalian Holmquist her:

http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/existentiellt/farmors-ode-blev-ett-sar-i-flera-slaktled_6239414.svd

Bildet er hentet fra filmen. Foto privat/Svenska Dagbladet.

1 kommentar:

Dagfinn Stærk sa...

Da jeg i fjor våres var i Syria, besøkte vi bl.a. det armenske museumet i Aleppo nord i landet. Det gjorde også et sterkt inntrykk å besøke "De 40 martyrers kirke". Der er det et maleri som forteller historien om disse 40 kristne som på 300-tallet heller ville fryse i hjel på et islagt vann enn å fornekte sin tro og komme inn til de varmende bålene på land hos de hedenske soldatene.