Dette bildet fra Ukraina vil kanskje overraske noen av bloggens lesere. Det er fra baptistkirken i byen Vinnytsia, som er en av de største baptistmenighetene i Ukraina. Jeg vet ikke hvordan man forestiller seg at baptistkirker i det tidligere Sovjetunionen ser ut, men mange tenker nok at det er snakk om små, enkle landsens hus.
Slik er det også. Men både Ukraina og Russland har lange og stolte baptistiske tradisjoner! Og dermed også flotte kirkebygg - som dette.
Ukraina er hjemlandet til det nest største baptistsamfunnet i verden. Bare USA er større. Nesten 90 prosent av landets baptister er knyttet sammen i Den All-ukrainske unionen av kirker av Evangelisk kristne/Baptistene. Denne unionen har tre teologiske seminarer, to universiteter med over 20.000 elever og 15 bibelskoler, og har omlag 150.000 troende døpte medlemmer. Omlag 300.000 mennesker deltar på gudstjenestene og møtene i de mer enn 2.800 forsamlingene som tilhører unionen. Unionen har over 3160 pastorer i tjeneste. I tillegg kommer de mange uregistrerte baptistmenighetene, som ikke er tilsluttet denne unionen.
Døperbevegelsen (anabaptistene) kom til Ukraina allerede i det 16 århundre, og dens historie er en martyrhistorie. Baptismen kom til Ukraina på 1800-tallet. Den første baptistiske dåpen, med full neddykkelse, skjedde i 1864 i elva Ingul i Yelizavetgrad regionen - nåværende Kirovohrad, i den tyske bosetningen der. I 1867 begynte organiseringen av de første baptistforsamlingene i dette området, og derfra spredte døperbevegelsen seg sørover og etter hvert fantes den i hele Ukraina. En av de første baptistmenighetene som ble registrert var i Kiev i 1907, og året etter ble den første baptistkongressen holdt her. Den All-russiske unionen av baptister ble etablert i byen Yekaterinoslav (nå Dnipropetrovsk).
Byen Vinnytsia er by som ligger ved bredden av elven Søndre Bug, og ligger sentralt i landet. Vinnytsia har 370.000 innbyggere og er det administrative senteret i Vinnytsia oblast, eller fylke, hvor det bor over 1,3 millioner mennesker. Her finnes det mange levende baptistmenigheter. Bildet viser hovedkirken i byen, og er tatt i forbindelse med en gospelkonsert nylig.
Slike gospelkonserter setter urkrainerne stor pris på, for ukrainerne er svært glad i å synge. De evangeliske menighetene har en rik sangskatt.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar