tirsdag, april 09, 2013

Vekkelsen i Nord-Korea, del 3

Den første protestantiske misjonæren i Korea var Robert Jermain Thomas (bildet), fra Wales. Han ankom Korea i 1866, hvor han solgte kinesiske Bibler, som kunne leses av såvel kinesere, japanere som koreanere. Korea var på denne tiden stengt for utlendinger, og Thomas kunne når som helst bli utvist fra landet.Korea var på denne tiden kjent som Munkenes land.

Og Thomas skulle ikke få virke lenge i landet. Allerede 2. september samme år led han martyrdøden. Han ble myrdet på stranden rett utenfor Pyongyang, samme sted som vekkelsen senere skulle bryte ut i 1907.

I 1886 ble den første koreaner døpt på bekjennelsen av sin tro, og året etter kom syv koreanere til tro.

I 1903 brøt den første vekkelsen i Korea løs. Den er kjent som Wonsan-vekkelsen, og berørte både Den presbyterianske kirke, såvel som Metodistkirken. Begge disse kirkesamfunnene opplevde en sterk fornyelse, og enhet seg imellom. Vekkelsen førte til at så mange som 10.000 mennesker kom til tro i Pyongyang, senere kom hele 30.000 til tro på Jesus. I 1906 var derimot denne vekkelsens flammer sluknet.

I 1907 - før den store vekkelsen kom - var Pyongyang, hovedstaden, kjent som vinens, kvinnenes og sangens by. Synden florerte. Pyongyang var en svært mørk by.

50.000 mennesker kom til tro i løpet av 1907 mens vekkelsens ild brant.

Misjonær John McCune skrev i et brev: 'Den gjerning som Den Hellige Ånd gjør her i Jangdaehyun kirken, hvor vekkelsen først startet, overgår alt det vi har lest om som skjedde under vekkelsene i Wales og India'.

Bønn om vekkelse
Det var Dr Howard Agnew Johnson, en misjonær fra New York, som under et besøk i Seoul i 1906, informerte en gruppe misjonærer og koreanske kristne om den store vekkelsen i Khasi Hill i India (1905-1906). Jonathan Goforth, den nå legendariske misjonæren til Kina og Manchuria, skrev at det var på grunn av nyhetene om denne vekkelsen at mer enn 20 misjonærer fra Pyongyang Presbyterian Mission og metodistgrupper i samme by bestemte seg for å be daglig om vekkelse.

En bibelselger fra Kan Kai kirken ved Yalu-elven, en menighet som besto av 250 medlemmer, var også i Seoul. Inspirert av det han hørte vendte han hjem til sin menighet, for å oppildne dem til å be.

Over alt var det mennesker på kne i bønn i Korea disse dagene.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: