fredag, april 12, 2013

Tyrkisk pastor overlevde drapsforsøk

Izmit protestantiske menighet i Tyrkia lever i beste velgående etter et mislykket drapsforsøk mot menighetens pastor i midten av januar. Det gjør også pastor Emre Karaali. Attentatforsøket viser hvor sårbare de kristne er i dagens Tyrkia.

Han er pastor for en menighet med omlag 20 medlemmer i Izmit, en altoverveiende muslimsk by, 97 kilometer fra Istanbul. På bildet sees menighetens møtelokale.

I følge Morning Star News har politiet løslatt alle de 14 de har innbrakt til avhør i forbindelse med drapsforsøket, og sitter nå igjen med en mistenkt. Men det var to menn som dukket opp denne dagen midt i januar og utga seg for å være kristne. En av dem hadde besøkt pastoren hjemme en rekke ganger, den andre var ivrig opptatt med å skrive ned alt det menigheten og pastoren foretok seg. Når pastor Emre Karaali kom til politistasjonen for å fortelle dem hva han hadde opplevd, kunne politiet vise ham hvordan den ene av de to mistenkte hadde loddført alt han hadde gjort time for time. Når han forlot hjemmet, når han ankom kirken, og hva han gjorde når han var sammen med familien.

Siden drapsforsøket har menigheten holdt frem med sine gudstjenester, men de er mer forbeholdne nå overfor nye mennesker som dukker opp.

Ledet ung mann til Jesus
Morning Star News sier at pastor Emre Karaali ikke har visst noe om attentatplanene mot ham. Han har heller ikke hatt noen mistanke. Politiet, som grep inn og forhindret drapet, har heller ikke opplyst noe om hva som skjedde forut som drapsforsøket. Dette vil først fremkomme i forbindelse med rettssaken, som ennå ikke er berammet.

Drapsforsøket har ført til at flere mennesker nå oppsøker menigheten. I påsken var det over 30 nye ansikter å se. Emre Karaali forkynte ivrig evangeliet for disse.

Emre Karaali er spesielt oppmuntret over at en mann i 20 årene bestemte seg for å bli en kristen noen få uker før drapsforsøket. Han tilhører en muslimsk familie i Istanbul, og i det han reiste gjennom Izmit, som er en kystby langs Marmarahavet, fant han veien innom pastor Karaali. De hadde samtalt om den kristne tro, og den unge mannen hadde tatt en avgjørelse om å følge Jesus.

Ikke første gang
Det er ikke første gang noen vil denne menigheten til livs. I forbindelse med julen i 2006 forsøkte noen å sette menighetslokalet i brann. Molotov coctails har også blitt kastet inn i bygningen, uten at det har ført til noen skade.

For fem år siden dukket 28 menn opp og ville banke opp den daværende pastoren, Wolfgang Hade.

Etter drapsforsøket mot Emre Karaali har han sammen med kona, og deres to små barn, flyttet til en sikrere bolig. Politiet har tilbudt ham beskyttelse, men pastor Karaali har takket nei til dette.

En sammenheng
Drapsforsøket behøver nødvendigvis ikke være muslimer som er ute etter å drepe kristne, men det kan også handle om mennesker som er imot regjeringen, og som har som mål å destabilisere Tyrkia, ved å fremstille det slik at myndighetene ikke er i stand til å forhindre voldshandlinger rettet mot religiøse mål.

I rettssaken mot de som er mistenkte for å ha begått det bestialske drapet på Tilman Geske fra Tyskland, og Necati Aydin og Ugur Yuksel, har tyrkiske myndigheter selv fortalt om en hemmelig spesialstyrke som har bidratt i drapssaken.

Tyrkiske myndigheter mener også at det kan være en sammenheng mellom disse drapene og drapet på fader Andrea Santoro i byen Trabzon, som ligger ved Svartehavet, i 2006 og drapet på den armensk-tyrkiske journalisten Hrant Dink i Istanbul i 2007 og drapet på fader Luigi Padovese i 2010 i det sørlige distriktet Iskenderun.

Ingen kommentarer: