fredag, april 12, 2013

Pave Tawadros II med skarp kritikk av president Morsi

Han er ikke redd, pave Tawadros II (bildet). I dag kritiserte han Egypts president og islamistiske lederskap, med klare og tydelige ord så ingen kan misforstå.

Det skjer etter tirsdagens angrep på Markuskatedralen. Pave Tawadros II sier rett ut at presidenten har sviket ved ikke å ha beskyttet katedralen mot mobben, og advarer nå mot at Egypt er i ferd med å kollapse.

Angrepet på Markuskatedralen innebærer noe nytt i forfølgelsen av kopterne. Det innevarsler en ny realitet i dagens kaotiske Egypt, for historiske institusjoner og minnesmerker ikke lenger får stå i fred. Tidligere har disse vært noe alle har vært enige om skulle vernes og bevoktes uansett religiøst eller politisk syn.

Egypt er i ferd med å bli delt i to: På den ene siden har vi president Mohammed Morsi og hans islamistiske allierte, på den andre siden finner vi moderate muslimer, kristne og liberale. Opponenter til dagens regime anklager Morsi og Det muslimske brorskap for å forsøke å monopolisere makten, mens Morsi på sin side hevder at motkreftene til hans regime ønsker å destabilisere landet.

Uttalelsene til pave Tawadros II i dag er første gang paven kritiserer presidenten direkte etter at han ble valgt til overhode for Den koptisk-ortodokse kirken i november i fjor. Tawadros sier at presidenten har gitt ham lovnader tidligere om at han skulle gjøre alt som sto i hans makt for å beskytte Markuskatedralen. Så har ikke skjedd. Det er heller tvert om.

Ingen kommentarer: