onsdag, oktober 16, 2013

Ron Sider: Urkirken var pasifistisk

Endelig! Det er langt mellom bøker som tar opp den svært aktuelle problemstillingen knyttet til krig, abort og dødsstraff. Og om hvorvidt kristne kan ta del i væpnet forsvar av et land.

Ron Sider våger det. Heldigvis. Han er da også en svært kompetent person til å skrive om disse temaene.

Ron Sider er nemlig en aktivist-teolog med størst innflytelse i den vestlige kristenhet. Hans banebrytende bok 'Rich Christians in an age of Hunger', er blitt solgt i mer enn 400.000 eksemplarer, og boken er rangert av Christianity Today som en av de 50 viktigste bøkene skrevet av en evangelikal forfatter.

Christianity Today har nylig publisert et intervju med Sider, som er medlem av Oxford Circle Mennonite Church og grunnleggeren av Evangelicals for Social Action, på bakgrunn av hans nye bok: 'The Early Church on Killing. A Comprehensive sourcebook on war, abortion and Capital Punishment'. Dessverre er det nok ikke noe norsk forlag som påtar seg oversettelsen og utgivelsen av den. Selv om noen burde, for dette er spørsmål vi ikke kommer utenom - om vi da skal ta Det nye testamentes ikke-voldelige undervisning på ramme alvor.

Ron Sider, som har en doktorgrad i teologi, understreker det jeg har skrevet i en rekke bloggartikler og som jeg dokumenterer i min bok 'En tro verd å dø for' (Frihet 2012): urkirken var pasifistisk. Det viser både kirkefedrenes skrifter og andre skrifter fra den tidlige kirkens historie. Endringen kom med Konstantin. Med ham fremstår en annen kirke enn urkirken. Urkirken var mot alle former for drap: krig, abort og dødsstraff.

Og Ron Sider dokumenterer - så det holder. Etter å ha lest denne boken burde ingen være i tvil om hva som var de første kristnes standpunkt. Både med Det nye testamente og med de tidlige skriftene som underlagsmateriale.

Løp og kjøp!

Her er en video med Ron Sider om samme tema:

http://www.youtube.com/watch?v=cIfMwGqeZ58

Ingen kommentarer: