torsdag, oktober 03, 2013

Serbia - hvor kristne setter Jesus høyere enn statens maktapparat, del 4

Her følger fjerde del av serien om Døperbevegelsen i Serbia, og den motstanden den møtte - både hos myndighetene, men også hos Den ortodokse kirke. Dette er ukjent kirke- og vekkelseshistorie for de fleste, vil jeg tro. En historie som handler om nedbrente hus, stengte kirkebygg, forfølgelse av annerledes tenkende, tvangsdåp av barn og arrestasjoner og opphold i fangeleire.

Bildet viser serbiske soldater på vei mot fronten under 1.verdenskrig.

19 menn melder seg for tjeneste til Divisjon 34 i Tisa regimentet. De stiller seg opp ute i bakgården ved 12.00-tiden. Geværene er lagt frem, og en av regimentets befalshavende henvender seg til en av rekruttene, Dusan Gruic:

- Jeg har gitt deg ordre om å melde deg for militærtjeneste. Nå må du ta opp et gevær og ta del i den militære eksersisen. Når du har fullført det som kreves av deg og avtjent din tid, så kan du få reise hjem. Tenk deg nøye om før du svarer. Sett deg selv i deres sted som er avhengig av deg, dine foreldre, din kone, dine barn.

Dusan svarer: - Den som binder seg til sitt våpen binder seg selv til å gjøre det som våpen er laget for. Men jeg kan ikke gjøre det.

- Og hvem forbyr deg å gjøre det?
- Gud. Gud har gitt oss sitt hellige ord, slik at vi kan forme vårt liv i henhold til det.
- Men om du nekter å ta opp ditt våpen, vil du måtte gå i fengsel. Enhver borger som er i stand til det må avtjene sin verneplikt.

Befalshavende trekker frem paragraf 47 i den militære straffelov og ber om at den blir opplest med høy stemme: 'Den som viser ved ord eller handling eller med tegn at han ikke ønsker å utføre ordre fra sine overordnende, og den som ikke utfører dem, vil bli straffet for dette. Hvis denne fornærmelsen er begått privat skal han dømmes til minimum ett års fengsel. Men skjer det foran en samling ned soldater, er minimumsstraffen fire års fengsel. Skjer det foran den oppstilt gruppe med soldater, eller hvis ordren er gitt om å ta opp sitt våpen, og vedkommende nekter, skal han straffes med fengsel opptil 10 år'.

- Nå merk dere, sier befalshavende, denne paragrafen uttrykker direkte 'opp til 10 års fengsel. Vil dere bære fotlenker av jern så lenge?

Stevan Ivanic, snakker fra plassen sin i rekkene: - Jeg har dette å si, løytnant, når du nå nevner dette med barn. Vi forblir i Kristi ord, og Kristus sa: Den som elsker sin far, sin mor, sin søster eller sin kone mer enn han elsker meg, er meg ikke verd. For Hans skyld er jeg villig til å bli skilt fra min kone og familie.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: