onsdag, oktober 02, 2013

Serbia - hvor kristne setter Jesus høyere statens maktapparat, del 3

Her er tredje del i den gripende historien om den serbiske døperbevegelsen, som trosser myndighetene og lever ut Bergprekenen til tross for forfølgelse og arrestasjoner og opphold i harde arbeidsleire:

Ingenting skremte Nasareerne (serbernes navn for anabaptister) til å kompromisse med myndighetenes ordrer om de fant at disse ordrene stred mot deres trosoverbevisning. Etter at lovene for innrullering ble strammet til i 1924, fanget noen militære kommandanter noen av mennene og førte dem i lenker gjennom landsbyene. Det førte ikke til noe endring hos Nasareerne. En offiser sa til naboene: 'Drep Nasareerne, rundstjel dem, brenn ned deres hjem, kjøp aldri noe fra dem. Hvis dere gjør dette, vil dere ikke bli anklaget for noe'. Men naboene likte dem, og Nasareerne forsvarte aldri seg selv, de forandret seg heller ikke.

Serbiske myndigheter stengte menighetslokalene til Nasareerne (som her i Novi Sad, se bildet). Noen tok barna med makt fra landsbyene og fikk dem tvangsdøpt i Den ortodokse kirke. Det eneste Nasareerne gjorde var å søke om pass slik at de kunne få emigrere. En liten prosentandel fikk pass og fant veien til Canada og Canada. 1400 ble satt i fengsel.

I neste del av denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan avhørene av disse fredelige kristne kunne foregå:

(fortsettes)

Ingen kommentarer: