lørdag, juni 19, 2010

Den kristne enhetens grunn, del 2

Vi fortsetter her undervisningen til Martyn Lloyd-Jones (bildet) om den kristne enhetens grunn:

Emnet er uhyre komplisert og har vært behandlet i tallrike bind. Formålet med det jeg skriver er imidlertid meget begrenset, nemlig å granske de to skriftstedene som hyppigst siteres i denne sammenheng. Jeg sikter selvfølgelig til Joh 17,21 og Ef 4,13. Disse versene siteres ofte i dag, og anvendes som slagord og utsagn som angivelig skal avgjøre saken en gang for alle og dermed heve den over ethvert forsøk på å gjøre den til gjenstand for prøving og diskusjon. Det er derfor av avgjørende betydning at de blir omhyggelig studert.

Jeg akter å studere dem i lys av bestemte spørsmålsstillinger. For det første: Hva er den sanne enhets vesen og kjennetegn? For det andre: Hvor har læren og troen sin plass i enhetsspørsmålet? For det tredje: Hvordan skapes denne enheten?

Flertallet mener at veien til enhet ikke går gjennom diskusjon og drøfting av lærespørsmål, men ved at man arbeider og ber sammen. Slagordene er at "læren splitter", men ved at man arbeider og ber sammen skal man nå fram til enhet.

Dette får alvorlige følger i evangeliseringssammenheng. For å innskjerpe hos oss hvor viktig og påtrengende enhetsspørsmålet er, hevdes det ofte at skilt fra dette spørsmålet er evangelisering utenkelig, at en splittet kirke er et anstøt for verden og at så lenge vi er splittet, vil verden ikke lytte til oss. Følgelig blir vi fortalt hvor påtrengende nødvendig det er at vi kommer sammen for å kunne drive evangelisering. Ofte får vi høre at på dette punkt, i evangeliseringsarbeidet, kan vi i alle fall være ett.

At lærespørsmål først bør tas opp etter evangeliseringsstadiet er en meget fremherskende oppfatning.

Alt dette viser tydelig hvor avgjørende viktig det er at vi tenker klart i de spørsmålene jeg har reist med henblikk på den kristne enhets grunn. Det er derfor av vesentlig betydning at disse nøkkeltekstene blir studert grundig.

(I neste artikkel gjennomgår Lloyd-Jones Johannes 17)

(fortsettes)

Ingen kommentarer: