torsdag, juni 17, 2010

Forfølgelser til tross - anabaptistene overlevde i Russland, del 1

Forfølgelsene til tross - anabaptistene i Sibir overlevde! 2.-4. juni ble det holdt en internasjonal konferase i Omsk. I den forbindelse ble det også lagt inn i programmet et besøk ved flere av de mennonitiske kommunitetene som ligger vest for Omsk. I landsbyer som Apollonovka snakker barna fremdeles en form for tysk. Deltagerne ble veldig imponert over kvaliteten på sangen til barnekorene som fantes her (bildet).

Men minnene om forfølgelsestiden er ikke blitt borte. En eldre pastor, N.M Dikman - noen ganger også stavet Duekman - fortalte følesesladet om den forfølgelsen han hadde opplevd på grunn av sin tro. Han sa at tiden i en av GULAG-arbeidsleirene var hans bibelskole. Pastor Dikman kunne fortelle at pastorer med anabaptistisk bakgrunn ble arrestert langt ut i 1980-årene, og mange av dem flere ganger.

På konferansen var det deltagere fra Canada, Russland, Tyskland, USA og Kasakhstan. Det ble holdt ulike seminarer som tok for seg historien til de ulike anabaptistiske gruppene, og om sosialt og politisk liv både i tsar-Russland og under kommunistperioden. Mange av mennonitene som slo seg ned i Russland hadde stort håp om en bedre framtid for seg og sin familie.

Russiske forskere som deltok på konferansen kunne gi svært interessante bidrag til historien til de anabaptistiske gruppene i Russland. De kunne nemlig referere til arkivmaterialet som de har gjennomgått fra både NKVD og KGB arkivene. Svært mange mennoniter mistet både hjem, arbeid og frihet under det despotiske sovjetstyret.

Jeg kommer tilbake med mer stoff fra denne konferansen i en senere artikkel.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: