lørdag, juni 05, 2010

Vær på vakt mot Herodes' surdeig - den politiske kristne, del 3

Her fortsetter artikkelserien om Herodes' surdeig, som Jesus advarte mot. De to foregående artiklene ble publisert 21. og 22. mai. Synspunktene vekker forhåpentligvis debatt, for de berører forhold som kristne har vært og er opptatt av med hensyn til begreper som "rettferdig krig" og forholdet til Bergprekenen og Guds rike.

Den etter-Konstantinske kirke opplever mange tumulter. Augustin (bildet) klarte ikke å kontrollere den, og henvendte seg til den verdslige makt for å be om hjelp. I forbindelse med konsilet i Kartago i år 404 kommer han med en uttalelse som skulle få katastrofale følger for den kristne tro:

"Det er nå på høy tid for keiseren å sørge for den katolske kirkes trygghet, og forhindre de overilte menn fra å terrorisere folket, de de ikke kan forføre."

Det er etter at disse ordene falller at kirken mer og mer begynner å snakke om det de kaller "rettferdig krig". Et begrep som er Det nye testamente og den første menighet helt fremmed. Augustins synspunkte ble utfordret. Da svarte han:

"Det er selvsagt bedre at mennesket tjener Gud gjennom opplæring enn ved frykt, straff eller smerte. Men selv om det første er bedre enn det andre må de likevel ikke bli oversett ... Mange må bringes tilbake til Herren, lik onde tjenere, gjennom nåværende lidelser før de utvikler den høyeste grad av religiøs utvikling..."

De grusomme lidelsene som skulle følge av denne uttalelsen til Augustin er det nærmest umulig å beskrive. Følgende ble tortur, lemlestelse og en forderdelig død for tusener på tusener av menn, kvinner og barn. Uttalsene til Augustin brukes fremdeles den dag i dag til å begrunne "rettferdig krig" prinsippet.

Ordene til Augustin brukes for alt de er verd gjennom hele Middelalderen. Den vanhellige sammenblandingen av stat og kirke, fører til at kirken med statens hjelp forfølger annerledes tekende og troende og dreper dem en for en. Ikke minst ser vi dette gjennom de såkalte korstogene.

Uttalelsene til pave Urban II er karakteristiske for konsekvensene av Augustins syn. Pave Urban II maner til krig mot muslimene, og han gjør det som Kristi stedfortreder, for å ødelegge dem. Han bruker så sterke ord som at Kristus befaler at alle mennesker tyr til våpen, og at de som dør for denne sak, enten det er på vei til Det hellige land, eller det er i selve krigshandlingene, de skal få sine synder umiddelbart utslettet. Dette garanterer pave Urban II "gjennom Guds kraft"."

Dermed kunne nedslaktingen av menneskene begynne - i Jesu navn!

Dette som nå skjer er nettopp det Jesus advarte så tydelig om, når Han sa:

"Da advarte Han dem og sa: Vær på vakt, og vokt dere for fariseernes og Herdodes' surdeig." (Mark 8,15)


(fortsetter)

Ingen kommentarer: