fredag, juni 18, 2010

Forfølgelser til tross - anabaptistene overlevde i Russland, del 2

Som jeg skrev i forrige artikkel måtte de anabaptistiske gruppene i Sibir utstå mye lidelse gjennom forfølgelse og fengsling. Pastor N.M Dikman (til venstre) kunne fortelle om sine erfaringer under det despotiske kommunistregimet, i forbindelse med en internasjonal konferanse i Omsk i Sibir i begynnelsen av denne måneden. Jeg omtalte den i en artikkel i går på denne bloggen.

Fordi mange av lederne for de anabaptistiske gruppene satt fengslet i lengre perioder, søkte de som var igjen i menighetene samarbeide med baptister og andre evangeliske grupper. I Tomsk regionen ble en del av lederne for de mennonitiske gruppene løslatt etter Josef Stalins død i 1953. Det førte til en revitalisering av disse kommunitetene. Men den antireligiøse kampanjen som ble revitalisert under Nikita Khrushchev, førte nok en gang til arrestasjon av lederne for de anabaptistiske gruppene.

De siste to-tre årene har det vært en fornyet interesse for historien til de anabaptistiske gruppene i Sibir. Dette har resultert i to bøker, og en tredje er underveis. Konferansen i Omsk var den tredje konferansen som tar for seg denne historien. De to foregående ble holdt i Ukraina, nærmere bestemt i Cortitza i 1999 og i Molotschna i 2004.

Selv synes jeg denne historien er så interessant at jeg vil bestille bøkene fra disse to konferansene, og da blir det nok noen artikler her på bloggen etter hvert.

Ingen kommentarer: