onsdag, juni 16, 2010

Frukten av Helligåndens arbeid i den troendes liv, del 20

En pastor, bilbellærer eller forkynner trenger tålmodighet! På ulike nivåer. Men også når det gjelder forkynnelsen av Guds ord, og det sjelesørgriske aspektet ved denne forkynnelsen. Til sin unge medarbeider Timoteus, skriver apostelen Paulus:

"Forkynn Ordet! Vær rede i tide og utide! Overbevis, irettesett, forman med all tålmodighet og undervisning." (2.Tim 4,2)

En ting er at vi skal være sanne, og tale sannheten, men vi skal ikke gjøre det på en hard måte. Den apostoliske rådet er følgende:

"Men sannheten tro i kjærlighet ..." (Ef 4,15)

Jakob sier det slik:

"Derfor, mine elskede søsken, skal hvert menneske være snar til å høre, sen til å tale, sen til vrede." (Jak 1,19)

Menigheten i Tessalonki får følgende apostoliske råd:

"Nå formanr vi dere, søsken, til å advare dme som er ustyrlige, trøste de motløse, hjelpe de svake og være tålmodige med alle!" (1.Tess 5,14)

Den beste historien til å understreke betydningen av tålmodighet overfor alle mennesker, er selvsagt lignelsen Jesus forteller om den ubarmhjertige medtjeneren i Matt 18,23-35. Kortversjonen er denne:

En mann skylder en konge 10.000 talanter. Omregnet i vår valuta anno 2010 snakker vi om ca 40-50 millioner kroner. Skylden er for stor til at mannen klarer å betale, ber kongen ham om å selge sin kone og barn. Men mannen ber på sine knær, og legg merke til hva han sier:

"Herre, ha tålmodighet med meg, så skal jeg betale deg alt sammen." (v.26)

Hans bønn blir hørt, og han får ettergitt gjelden. Utenfor, på gaten, møter den heldige mannen en av sine medtjenere som skylder ham penger. Det dreier seg om 100 penninger - altså ca 70-80 kroner. Selv om han selv har opplevd tålmodighet - eller langmodighet - fra kongen, har han ingen å vise ham som skylder ham de 70-80 kronene. Lignelsen gjør det mulig for oss å forstå at vi som er blitt tilgitt så mye av Gud, vi må også være rause mot mennesker som står i gjeld til oss, eller som ikke har opplevd det samme som oss.

Den neste Åndens frukt vi skal se nærmere på er den som heter vennlighet.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: