torsdag, juni 10, 2010

Korset i flagget kan bli borte

Så er vi kommet mye nærmere det jeg har skrevet om på bloggen ved flere anledninger: Korset i det norske flagget skal vekk!

Dagen/Magazinet skriver i dag at flagg med kors er truet av Strasbourg-domstolen etter en dom mot bruk av kors i italienske skoler. Blir den italienske dommen stående kan det komme krav om at flaggene til 17 europeiske nasjoner må endres! Så mange nasjoner har nemlig korset i sitt flagg.

37 europeiske jusprofessorer har uttalt seg, og ifølge Dagen/Magazinet sier disse: "at alle religiøse symboler i det offentlige rom kommer under press dersom dommen blir opprettholdt."


Argumentet blant de juridiske ekspertene er at den europeiske Menneskerettighedsdom-stolen introduserte begrepet "rett til ikke å bli fornærmet" som en ny kategori i menneskerettighetene. En kategori som professorer mener åpner en stor dør til søksmål mot alle typer av religion i den offentlige sfære.

Så langt har altså sekulariseringen kommet i Europa. Når korset i flagget vårt er borte, skjer det nok også noe med alle sangene som handler om Gud, som skal synges i det offentlige rom. Det er en trist, trist utvikling vi går i møte.

Må Herren forbarme seg over Norge!

Se også:

http://www.vl.no/samfunn/article24010.zrm

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10008625

13 kommentarer:

Anonym sa...

Tragisk!!!

leins sa...

Hei Bjørn Olav!

Skremmende utvikling!
Lurer på hva en får i stedet?

Det viser hvor "farlig" korset er.

Andre religioners symboler vekker ikke anstøt. Det er vel disse krefter som ligger bak, så en får vel et flaggmotiv, som gjør 17.mai overflødig.

Tenker på det som Hebreerbrevets forfatter sier at
Gud er i ferd med å ryste jorden.
"Men vi får et rike som ikke kan rystes, så la ta vare på nåden"
12, (26)-28.

Disse ord blir mere og mere altuelle!

Karin sa...

Detta det var mycket tragiskt!
Undan för undan,så ser man att de
Kristna symbolerna är under diskution att tagas bort!
Men det är återigen som Jesus säger i sitt ord om de som ville tysta lärjungarna:"Om dessa tiga,så ska stenarna ropa!"LUK.19:39-40
Ja,sannerligen så blir det!
Så låt oss medan tid är,Gå ut på gator och torg,och förkunna evangeliet!
GUDS ORD KAN ALDRIG TYSTAS!

Anonym sa...

Politikere forstår ikke at dem mister all respek med dem som har andre troer en korset som dem prøver å støtte fra å bli støtt.
Det er lett for en Muslim eller Jøde å si ta bort korset i flagget men vil dem ta bort stjernen det grønne i flagget, sverdet og halvmånen selv.Nei da får nok pipa en annen lyd.
Jeg vet at andre troende har mest respekt for dem som står fast i sin tro.
Muslimer sier selv at dem bare ser konservative kristene som ekte kristene.Det burde si litt om hvordan man skal få respekt for sitt land.

Venn i kristus

Anonym sa...

Hvis jeg husker riktig var det Italienske baptister som førte denne saken, og jublet over resultatet...

Mvh.
Lars

Bjørn Olav sa...

Det var nytt for meg. Om så er tilfelle er det jo ekstra tragisk. Så langt jeg har forstått har det vært en mor som har protestert. Hun har ment at det var krenekende for hennes barn at det så korset.

Kan du dokumentere det du henviser til?

Anonym sa...

Skal prøve å finne det. En stund siden jeg leste om det.

Som sagt betinger det at jeg husker riktig. Er ihvertfall sikker på at baptistene i Italia var svært fornøyde med resultatet.

Hvis dette er samme sak, noe jeg går utifra dreide det seg riktignok helt konkret om krusifikser, ikke kors.


Mvh.
Lars

Bjørn Olav sa...

Jeg håper det ikke stemmer! Om det er slik du sier, er det vel ikke sikkert at de ante konsekvensene av det de gjorde. Finnes ikke noe vakrere enn det korsmerkte flagget vårt!

Anonym sa...

Ser foresten ut som loven om at det skal være et krusifiks på alle skoler ble innført av Mussolini og hans fascistparti (og er enda ikke endret).

Kanskje litt uheldig.. Tenker det var lettere å felle loven med dette som bakteppe. Ellers så ser jeg forsåvidt ikke helt linken mellom konkrete religiøse symboler i et klasserom, og et flagg som ikke særskilt er forbundet med religion selv om det inneholder et religiøst symbol.

Jeg velger fortsatt å tro at å tro korset blir fjernet fra flagget er å se spøkelser på høylys dag.

Mvh.
Lars

Bjørn Olav sa...

I såfall er det 37 europeiske jusprofessorer som ser spøkelser på høylys dag.

Anonym sa...

Dette er hårreisende fra en internasjonal domstol, og alarmerende for menneskerettighetene!

crux fidelis sa...

minner om ordet

1.korinterbrev 1.18

Anonym sa...

Neida, det er aldeles logisk at flagget nå utfordres. Det er en logisk konsekvens av det kontraintuitive begrepet "retten til ikke å bli fornærmet", som Sandberg faktisk korrekt påpeker; en trussel mot ytringsfriheten.

Om man virkelig mener alvor med begrepet "retten til ikke å bli fornærmet" får man virkelig problemer, fordi, logisk, kan faktisk hevdes at man fornærmest av at det finnes utlendinger i Norge, man fornærmes av at de krenker vår ytringsfrihet osv. Og hvordan tenker man seg å avgjøre et slikt spm? Skal man begynne å måle hvem som er mest fornærmet?

Netopp pga denne forståelsens uoverkommelige praktiske problemer ("retten til ikke å bli fornæret") er begrepet kontraintuitivt. Det var vel komikeren Rowan Atkinson som først formulerte at retten til å krenke veier tyngre enn retten til ikke å bli fornærmet.

Det finnes ingen måte å sikre seg mot at ingen blir fornærmet, uansett hva man gjør. Kjekt er imidlertid at denne kontraintuitive forståelsen nå for alvor utfordres. Mer utrolig er at det har tatt så lang tid for folk å se konsekvensene av disse rørete begrepene.