onsdag, juni 23, 2010

Vi trenger å bli mer menneskelige - ikke mer åndelige!

Den svenske retreatlederen Magnus Malm (bildet) setter nok en gang særdeles viktige spørsmål på sakskartet. Malm, som er en av hovedtalerne på Nyhemsveckan, sier at kristne trenger å bli mer menneskelige, ikke mer åndelige!

En slik uttalelse vil nok vekke oppsikt, men det er fordi mye såkalt kristent egentlig er en form for gnostisisme. Magnus Malm har gjennom mye av sitt forfatterskap nettopp tatt et kraftig oppgjør, med de gnostiske tendensene innen kristenheten hvor åndelighet skjer på bekostning av menneskelighet. Den motsetningen er nemlig djupt ubibelsk.

I følge svenske Dagen sa Malm blant annet:

- Kristus är föreningen mellan Gud och människa, mellan det gudomliga och det mänskliga. Antikrist är det motsatta: klyvning av det gudomliga och mänskliga, han sätter dem som motsatser.

- Många lämnar kanske kyrkan för att människor där är overkliga, glasartade. Hur ofta skapas det nya människor, som den här konferensen har som tema, i kyrkan? Kanske skapas det snarare konstiga? Risken är att idealet blir ett tomt skal som Jesus ska få fylla men som i själva verket skiljer oss från såväl oss själva som andra människor och Gud.

- Andens uppgift är inte att lyfta människor till andlighet utan att skapa liv i dem.

Och det livet är ett mänskligt liv - med känslor av sorg, vrede, glädje, sorg. Att inte fly det utan tvärtom på djupet möta det, det är att vara mänsklig, det är att vara andlig.

Dette innspillet fra Magnus Malm burde skape ettertenksomhet også hos oss her i Norge. Problemene Malm belyser er ikke særegne svenske, men like aktuelle her hos oss.

Se også:

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=216835

5 kommentarer:

Storstrand sa...

Jeg tenderer til å være enig med Malm.

Erik sa...

Jeg vil si det sånn: Vi trenger å bli mer lik Jesus. Han var fullt menneske og full av Guds Ånd. Han gikk rundt og elsket mennesker.

Apg 10:38 "Jesus fra Nasaret ble salvet av Gud med Hellig Ånd og kraft, og han gikk omkring overalt og gjorde vel og helbredet alle som var underkuet av djevelen, for Gud var med ham."

Ikke mye åndelig svermeri med Jesus, bare kjærlighet til mennesket. For en fantastisk Gud vi har.

Storstrand sa...

Kort tid etter at jeg ble frelst i 1984, kom jeg i kontakt med en gruppe kristne som hadde et meget spesielt slagord: "Du må huske at vi er i denne verden, vi vi er ikke av den."
Ikke noe galt i det, men hva med å snu om på faktorene og si: "Du må huske at vi ikke er av denne verden, men vi er -I- denne verden!"

Lennart sa...

Jag är rädd för att den känsla man kan ha som medlem eller besökare i t ex en karismatisk kyrka kan vara främlingsskap, inte på grund av att det är "omänskligt" utan för att det är andligt och man själv inte är omvänd eller andedöpt. Det är min egen upplevelse.

Många kristna söker något mer substantiellt i frälsningen, t ex andedopet och får inte uppleva det (tyvärr) och blir då besvikna och tror att andra inte menar det de säger om andliga saker, att det bara är ett beteende, vilket ju är ett misstag.

Det gudomliga står givetvis i motsats till synden och djävulen men inte i motsats till det materiella, det mänskliga. Men när vi blir frälsta blir vi nya människor (det är inte bara prat).

Och det ÄR verkligen en avgrund mellan Gud och den oandliga/fallna människan, även om Jesus har överbryggt den avgrunden. Dock, du måste bli omvänd. Det farliga är om vi tror att vi med goda gärningar kan bli andligare.

Den som inte är frälst och har den Helige Ande känner ett naturligt främlingsskap till andliga, eller ibland och kanske ofta attraktion, eftersom man märker att de möter något som är mer än det mänskliga, det gudomliga.

Det känns riskabelt att som Malm prata "för" det mänskliga i vår egocentriska tid, i stället för det andliga. För som sagt, den sant andlige är också den sant mänsklige. Är du bara tillräckligt andlig så är du också mänsklig.

Men är du bara mänsklig och INTE andlig så lever du i ett avstånd från Gud. För Gud är Ande och du når Honom på andliga vägar, inte genom att göda det mänskliga.

Anonym sa...

Hva er åndelighet ?
Jeg tror det er fruktene av Guds kjærlighet som gjør oss til ekte menneske.
Mange kristene forsvarer seg mot å bli sant meneske med å si det er så vanskelig å elske andre som Jesus.
Er det vannskelig å elske sin broder når Jesus ønsker det ?
Åndelighet er ikke noe annet en ett sant ekte menneske som vi ikke klarer å være, uten å ha kontakt med vår ånd.
Ordet åndelig kommer av betydningen å ha kontakt med ånden.Guds ord sier at bare ånden kan tale med Gud så hvorden kan man være kristen uten å være åndelig.
Man kan sikkert være kristen uten å ha kontakt med ånden men skal alle fornekte ånden for å glede noen livs nytende prester som vil leve i verdens ånd.
Nei jeg er glad for å kalle meg ett åndsmenneske som Gud kan tale til.

Merk mine ord.
Verden lider ikke under formye ånd men over mennesker som ikke vil ta ansvar for sin ånd slik at dem kan tale med Gud.

For å trene hjertemuskelen idag ber jeg denne bønn.

Idag åpner jeg mitt hjerte for barn som lider i krig.Jeg føler deres smerte som roper etter kjærlighet i mitt hjerte. Jeg åpner hjerteporten slik at medfølelse og helbredelse strømmer fra mitt hjerte til alle som lider i verden. Jeg ber om at politikere får åpnet sine hjerter for freden
Jesus gleder seg over bønner i hans ånd.

Venn i kristus