Det er få bøker som har grepet meg så sterkt som 'Flukten fra Syria & Irak', som nylig kom ut. Noen av sidene er merket av mine tårer. For dette er intet mindre enn historien om vår tids martyrer, våre lidende trossøsken, som betaler en så høy pris for å følge og forbli trofaste mot Kristus, at de elsker Ham like til døden. Skrevet med en slik varme og djup innsikt. Kari Fure, må være en av de mest kunnskapsrike journalistene på dette feltet, vi har i Norge i dag. Når faghistorikerne en dag skal skrive historien om vår tids kristenforfølgelse kommer de ikke utenom denne boken av Dagens redaktør.
De forfulgte får et ansikt. Det er deres historier som fortelles. Faktabasert, ja, mer enn det: dette er kunnskapsformidling, folkeopplysning om du vil. Mer enn det: dette er de personlige historiene, om tap, sorg, savn, men også om en trofasthet og utholdenhet som vi her i trygge Norge, har så mye å lære av. For slik utspilles troen seg for millioner av mennesker i dag. Ikke på glanset papir med løfte om å bli tatt ut av trengslene. Dette er historien om en prøvet tro - som holder - selv i bratteste bakker.
Vi møter kirkeledere, politikere og andre som også risikerer livet for å hjelpe. Jeg er full av beundring for prestene som velger å bli, og som viser seg å være sanne hyrder, som ikke rømmer når ulven kommer. Hvilke forbilder de er. Boken er en eneste stor oppmuntring til å løfte alle disse innfor Guds trone i våre forbønner.
Kari Fure setter ting inn i sin sammenheng - historisk, politisk, religiøst. Det er det som er så flott med bøker - de gir oss muligheten til å reflektere, til å se sammenhengene, mer enn det avisenes oversikter og ingresser kan. Og Kari Fure kan sin historie. Man blir litt klokere av å lese det hun skriver. Men det beste med dette er at man lærer å kjenne kirkens historie. For våre trossøsken i Syria og Irak hjelper oss til å se linjene helt tilbake til kirkens aller tidligste historie, oppdage våre trosrøtter. Det er denne historien som er i ferd med å bli borte, når tusener på tusener har lagt ut på den lange reisen for å finne et trygt ly, mens deres kirker og klostre, med uvurderlige skatter brennes og legges i grus.
Om dette er en bok å gi bort til jul? Forstyrrer den ikke idyllen vår? Mulig det. Men faktum er jo at selv Frelseren ble flyktning, og måtte rømme fra en despot som sto Ham etter livet. Jeg tror vi alle har godt av å rystes i vår makelighet. For det kan hende at vi selv en dag vil oppleve at det koster å tro også i Norge.
Takk, Kari Fure, som gav oss denne boken. Jeg håper inderlig det kommer flere!
Boken er utgitt av Lunde forlag.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar