mandag, januar 10, 2011

Tilbake på Bjärka Säby

Jeg befinner meg på Nya Slottet Bjärka Säby i Sverige. Sammen med en gruppe fra Frikirken deltar jeg på en retreat her. Det er fjerde gangen jeg er her, og det er alltid spesielt å komme hit. Stedet bærer preg av en bønnens atmosfære, og man kan virkelig kjenne freden som omslutter en.

Nya Slottet Bjärka Säby med den vakre parken som omslutter det, ble overtatt av familien Ekman i 1980 av Sionforsamlingen i Linköping. Sionforsamlingen er en av de store pinseforsamlingene i Sverige. Menigheten ble grunnlagt i 1924 og bestod da av 29 personer. I dag har forsamlingen omkring 1850 medlemmer. Det vakte stor oppsikt i Sverige da familien Ekman gav bort dette slottet til en pinsemenighet. Menigheten har på sin side vist stor aktelse for de verdiene dette representerer og holder slottet og eiendommen pietetsfullt ved like.

En av forutsetningene var at det skulle være et sted for økumenikk. Slottets eier - Oscar Ekman hadde to valgspråk:

"esse non videri" - være, ikke synes og "ora et labora" - bed og arbeid. Her samles husfolket, medlemmene av Kommuniteten Bjärka Säby og gjester til Laues eller morgenbønn klokken 06.00. Klokken 12 er det middagsbønn, og kl.18.00 Vesper eller aftenbønn. Dagen slutter med Completorium kl.20.30. Bortsett fra på ondager. Da feires nemlig eukaristin i Øvresalen, med en liturgi som bygger på Basileiosliturgien fra 300-tallet. Å være med på den ser jeg virkelig frem til! Det var vært en stor opplevelse hver gang. Da føler man seg virkelig knyttet til Kristi kropp gjennom tidene.

Bloggen vil bli oppdatert hver dag - om jeg får mulighet til å koble meg på nettet her. Det er ikke så enkelt, og linjen er dårlig, så jeg håper dere har tålmodighet med meg. Jeg skal være her frem til torsdag. Da er det meningen at jeg skal undervise om fastens betydning for retreatdeltagerne.

På bildet ser du fra Øvresalen, hvor nattverden feires på onsdagene.

Ingen kommentarer: