lørdag, januar 22, 2011

Tiden er moden for tidebønn, del 3

Nå hadde jeg ikke planlagt å skrive enda en artikkel om morgenvàken, men jeg ble inspirert av hva Guds ord sier om dette og tenkte jeg kunne dele hva jeg har funnet med bloggens lesere:

I Salme 57,9-10 leser vi: "Våkn opp, min ære! Våkn opp, harpe og sitar! Jeg vil vekke morgenrøden. Jeg vil prise deg blant folkene, Herre. Jeg vil prise deg blant folkeslagene."

Vi finner det samme tema igjen i Salme 108,3-4: "Våkn opp, harpe og sitar! Jeg vil vekke morgenrøden. Jeg vil prise deg blant folkene, Herre. Jeg vil lovsynge deg blant folkeslagene."

I Salme 90,14 finnes denne bønnen nedskrevet: "Mett oss med din miskunn, når morgenen kommer, så vil vi juble og være glade alle våre dager!"

Den kinesiske husmenighetslederen Watchman Nee har skrevet dette om det å møte Gud som det første en gjør når morgenen gryr: "Det er som om Gud under de tidlige morgentimene, innen eller under gryningen, styrker sine barn med åndelig føde og hellig fellesskap. Den som står opp sent går glipp av dette. Mange av Guds barn savner verken hellighet, iver eller kjærlighet, men mislykkes likevel med å være gode kristne fordi de står for sent opp. Å stå opp tidlig henger sammen med et åndelig liv. Jeg har aldri møtt en bønnekjempe som står opp for sent eller kjent til noen som er nær Herren som står opp sent. Alle som kjenner Gud det aller minste går til Gud tidlig om morgenen." (Watchman Nee: A living sacrifice. Christian Fellowship Publishers 1972, side 101)

Hvorfor trenger vi å stå opp tidlig, spør den samme Watchman Nee og svarer: "Fordi den tidlige morgenen er den beste tiden å møte Herren. Bortsett fra de brødre og søstre som er syke bør alle oppmuntres til å stå opp tidlig om morgenen. De fleste av oss er ikke syke men lider bare av at vi elsker oss selv for mye!"

I Høysangen 7,12 leser vi:

"La oss gå tidlig til vingårdene. La oss se om vintreet har satt skudd, om blomstene er sprunget ut, om granatepletreene blomstrer! Der vil jeg gi deg min kjærlighet."

Her er en liste over bibelske personer som sto opp tidlig. Listen er nok lenger, og det finnes flere skriftreferanser som relaterer seg til flere av de personene som er nevnt her, men det kan være en begynnelse på et spennende bibelstudium:

Abraham:
1.Mos 19,27

Jakob:
1.Mos 28,18

Moses:
2.Mos 8,20
2.Mos 9,13
2.Mos 24,4
2.Mos 34,4

Josva:
Jos 3,1
Jos 6,12
Jos 7,16
Jos 8,10

Gideon:
Dom 6,38

Hanna:
1.Sam 1,19

David:
1.Sam 17,20

Job:
Job 1,5

Maria:
Luk 24,22
Mark 16,9
Joh 20,1

Herren Jesus:
Mark 1,35

Apostlene:
Apg 5,21

Nå tror jeg det er viktig å understreke det som også Watchman Nee trekker frem: Det kan være årsaker til at man ikke kan stå opp tidlig om morgenen grunnet sykdom. Da skal ikke dette bli en tilleggsbyrde. Uansett når man står opp så er hovedsaken at man står opp med Herren, og gir sitt liv over i Hans hender.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: