fredag, september 23, 2011

Privatisert kristentro - eller å være en del av Kristi kropp

Gjennom blant annet Internett møter vi det jeg vil kalle "den privatiserte kristentroen", som ikke er forankret noe annet sted enn i ens egen bibellesning. Da blir meningene mange, og ofte underlige. Og de meningene som forfektes er ofte bastante og ensporede. Selv om de også avviker fra klassisk kristen tro så er de som forfekter dem hellig overbevist om at det de står for, er det som er rett.

Noe av det som kjennertegner de som fremmer disse særstandpunktene er at de står alene. De har ingen eller i svært liten grad noen som helst kontakt med noen menighet. De finner seg som regel ikke til rette i noe fellesskap med andre troende. Som regel er det slik at det alltid er noe galt med "de andre", og enkelte av dem mener også at man godt kan klare seg alene, for det viktigste for dem er jo tross at deres personlige forhold sammen med Jesus. De er også veldig opptatt av at alt må "samstemme med deres hjerte".

Men en slik privatisert kristentro finner man ikke noe eksempel på i Det nye testamente. I den første kristne tiden var det ingen som holdt seg hjemme når menigheten kom sammen, for å holde på med sitt eget. Vår tids sterke individualisme hvor det først og fremst handler om "mitt forhold til Jesus", eksisterer ikke i nytestamentlig menighetsliv. Det nye testamente understreker med all sin tygde koinonia, samfunnet med de hellige. Ingen kristen kan leve - og langt mindre overleve - uten å være knyttet til den kropp som man døpes inn i. Vi trenger menighetsfellesskapet også for å bli korrigert, og vi trenger menigheten for å bli bevart i en sunn tro.

Alle - uten unntak - trenger fellesskap med andre kristne. Alle - uten unntak - må være en del av en lokal kristen forsamling. Det er ikke alene - men sammen med alle de hellige at vi ser høyde, bredde, lengde og dybde. Alene vil vi gå feil. Alene vil vi ikke overleve som sunne kristne, men vi vil ende opp med særstandpunktene hvor det er "jeg mot de andre". Det kan gå så galt som i et tilfelle hvor vedkommende mener alle andre tar feil, mens han har rett, og hadde alle andre levd som ham - og noen få andre - så hadde Jesus kommet igjen for lenge siden! Vi kan smile av slikt, men faktisk er det flere enn han som skriver dette på nettet, som mener det samme. De har jo lest Bibelen - og der har de funnet forsvar for sitt standpunkt. Men også djevelen kjenner Skriften - og siterer den!

Se også:

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=278004

1 kommentar:

Karin sa...

Jo det är sant det du skriver här BjörnOlav!Det påminner mej om Fariseen som bad:

Jag tackar dej Gud att jag inte är som denne publikan,....!
Visst är det viktigt med gemenskap med andra troende,mycket viktigt!Men ibland så är man ju ensam i sin familj,och har inte alltid möjlighet att gå på alla möten,men då är det en styrka att man får i sin ensamhet lägga sin lilla hand i Jesus starka Hand! Var Välsignad BjornOlav! Karin