søndag, september 04, 2011

Salige er de som er fattige i seg selv

Jeg leste en artikkel fra Armenia her om dagen, som gjorde et sterkt inntrykk på meg. Den var skrevet av Tom Vartabedian, pensjonert journalist i Haverhill Gazette. I den avisen skrev han i mer enn 40 år, og høstet priser både for det han skrev og de bildene han tok. Ved siden av arbeidet han i 46 på frivillig basis for Armenian Weekly, og det er i denne avisen nevnte artikkel sto på trykk.

Tom Vartabedian forteller fra en reise i Armenia, til området rundt katedralen i Etchmiadzin, en septemberdag. Utenfor katedralen får han øye på en kvinne. Han forsøker å dokumentere fattigdommen i Armenia, og når han så den gamle damen, og måten hun var kledd på, tenkte han at hun egnet seg til hans jobboppdrag. Etter å ha tatt bildet av henne, går han frem til henne og spør om hennes navn. "Jeg er Mayrig," svarer hun. Det er armensk for 'mor'.

Vartabedian tar henne i hånden. Den bærer preg av å være slitt. Den var ru. Ingen tvil - denne damen hadde skiftet bleier, vasket klær, laget mat og sikkert også slått i en spiker! Han vil gi henne noen mynter, men Mayrig takker høflig nei takk.

'Jeg ønsker ikke dine penger,' sa hun, 'Hvis du ønsker å hjelpe meg, ta de pengene og tenn et lys for meg. Kanskje Gud vil høre dine bønner og gjøre meg frisk. Jeg er syk og har kommet hit til Etchmiadzin så jeg kan bli helbredet. Jeg forblir i Guds omsorg.'

Tom Vartabedian forteller at han æret hennes ønske, og gikk inn i katedralen for å tenne et lys for henne, og be.

Litt senere treffer han en tigger, som ber ham om litt penger. Tom Vartabedian spør om hva han skal bruke pengene til. Mannen svarer: 'Jeg ønsker å kjøpe et lys og be for min kone,' svarer mannen og legger til: 'Hun døde forrige måned.' Vartabedian gir ham en dollar. Litt senere ser han tiggeren igjen i en kirke i nærheten. Mannen har satt et lys i en sandkasse inne i kirken, og står med foldede hender.

Mens jeg leste dette, kom jeg til å tenke på Jesu ord i Matt 5,3: 'Salige er de som er fattige i sin ånd, for himmelriket er deres.'

Bildet er Tom Vartabedian's bilde av Mayrig.

Artikelen han skrev, kan du lese her:

http://www.armenianweekly.com/2011/08/31/a-woman-called-%E2%80%98mayrig%E2%80%99-at-etchmiadzin/

Ingen kommentarer: