torsdag, september 01, 2011

Hesychasmen - søken etter Gud, del 1

I denne nye serien skal vi se nærmere på den såkalte Hesychastiske tradisjonen. Artikkelen, som på grunn av sin lengde deles opp i flere deler, er skrevet av igumen Symeon, i Hl. Silouans kloster i Frankrike:

Jeg skal på en enkel måte ta fatt på dette emne, hesychasmen, som har å gjøre med det å søke Gud.

Kanskje er det til å begynne med viktig å forsøke å gi en oversettelse, en definisjon, av ordet hesychasme. Det er et ord av gresk opprinnelse, og vi kan gjengi det med fred, taushet, og kanskje også med hjertets stillhet. Alle vet hvor vanskelig det kan være å gi en dekkende oversettelse av et fremmedord, og derfor foreslår jeg ikke bare èn, men flere mulige betydninger.

I hvertfall må man med dette ord eller begrep, som peker på fred, taushet og ro, passe på å ikke forvanske selve innholdet ved oversettelsen. For eksempel, hvis vi legger vekt på ordet ro, så dreier det seg ikke om den slags ro, som får oss til å falle i søvn. Det er absolutt ikke snakk om å sove i den hesychastiske tradisjonen. Som vi snart skal se, er det tvert imot en tradisjon, som dreier seg om å være aktig og våken.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: