onsdag, august 31, 2011

Historisk dekret fra Tyrkias statsminister til landets kristne og jødiske befolkning

Det ser ut som om Tyrkias regjering har gjort en uventet u-sving forrige helg, og har utferdiget et offisielt dekret hvor de inviterer Tyrkias jødiske og kristne samfunn å til å få tilbake konfiskert eiendom. Om dette stemmer, og det er god grunn til å tro dette, er det ganske sensasjonelt. Jeg er forundret over at norsk presse ikke har snappet det opp ennå.

Lørdagens dekret kommer 75 år etter at den tyrkiske staten konfiskerte hundrevis av bygninger og landområder tilhørende greske, armenske, syriske og jødiske samfunn.

Tyrkias statsminister, Recep Tayyip Erdogan, annonserte den overraskende beslutningen søndag kveld, 28. august, i Istanbul, hvor han adresserte en stor samling av Istanbuls ikke-muslimske ledere som representerte 161 minoritets organisasjoner. Statsminister Erdogan var invitert som gjest til Iftar, som markerer slutten på fastemåneden Ramadan.

I den forbindelse sa statsministeren: "Tiden da borgere i vårt land ble undertrykt for deres tro, deres etniske arv eller måten de kler seg på er over."

Den som satt side ved side med statsminister Erdogan var Den økumeniske patriarken, Bartholomeos, som uttalte etterpå:

"Dette er gjennopprettelsen av uretten."

De som vil ha tilbake sine konfiskerte eiendommer og landområder må fremme kravet innen 12 måneder.

Ingen kommentarer: